Donciu, despre noul pachet de legi al CNI: ”Se cere voința politică a legiuitorilor”

Donciu, despre noul pachet de legi al CNI: ”Se cere voința politică a legiuitorilor”

Președintele Comisiei Naționale de Integritate, Anatolie Donciu a avut recent o întrevedere de lucru cu dna Laura POP, specialist in domeniul financiar, coordonatorul proiectului Stolen Asset Recovery Initiative (StAR) privind sistemul de declarații a averilor în Moldova și Constantin Rusu-Consilier Guvernare din cadrul reprezentantei Băncii Mondiale în Republica Moldova, potrivit unui comunicat de presă.

Reprezentanții Băncii Mondiale au apreciat evidenta îmbunătățire a continutului celor trei proiecte de legi, elaborate sub egida Ministerului Justiției, privind reformarea sistemului național de integritate. Este vorba despre proiectele Legii cu privire la Centrul Național de Integritate, Legii privind declararea averii, intereselor personale, conflictelor de interese și cadourilor, precum și a Legii pentru modificarea și completarea unor acte legislative.

Aceste proiecte legislative au fost votate în primă lectură în ultima decadă a lunii februarie curent de către Parlamentul Republicii Moldova, eveniment extrem de necesar pentru eficientizarea CNI în parte, cît și pentru consolidarea legislației naționale pe dimensiunea integrității, fapt ce constituie un segment important a Sistemului Național Anticorupție.

Suntem în aprilie 2016, iar acum trei ani, fiind la Istanbul, Turcia, în cadrul discuțiilor la  conferința organizata de Banca Mondială pe tema inovatiilor in sistemele de declarații a  averilor, la care a fost prezentă și doamna Pop, a fost lansată ideea resetării complexe a CNI-ului din Republica Moldova. Aceasta urma sa includa înaintarea unui nou pachet de legi, care să conducă la crearea unei instituții si unui sistem de integritate mai eficace, inclusiv prin elaborarea Sistemului electronic de depunere a declarațiilor”, a accentuat Anatolie Donciu.

Prima versiune a pachetului de legi a fost finalizata in decembrie 2014 de un grup de lucru inter-institutional creat de Ministerul Justiției, în cadrul Strategiei de reformare a sectorului justiției pentru anii 2011-2016. In componenta grupului de lucru au fost inclusi reprezentantii Ministerului Justitiei, CNI, Centrul National Anticorupție, societății civile (Transparency International-Moldova, Centrul de Analiza si Prevenire a Corupției), precum și reprezentanți ai partenerilor de dezvoltare.

„Aceasta versiune a fost îmbunătățită atît prin contribuția analizei StAR, cît și prin discuțiile care au avut loc in cadrul conferintei internationale cu privire la reforma CNI, în aprilie 2015. Cele 3 proiecte de legi au fost votate în prima lectură de Parlamentul țării în februarie 2016 și urmează ca acestea să fie votate, în timpul apropiat, și în lectură finală”, – a mai spus dl Donciu.

Anatolie Donciu a reușit să expună convingător prioritățile la nivel de țară, o dată cu votarea în Parlament a noilor inițiative legislative ale CNI, acestea fiind parte și a pachetului de priorități, înaintate de experții europeni, privind procesul de implementare a Acordului de Asociere și de Liber Schimb, Aprofundat și Cuprinzător al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.

Ca un detaliu, dar la fel de important pentru Republica Moldova, este și faptul că pentru țara noastră, implementarea unor legi viabile și funcționale vor conduce direct la reducerea considerabilă a fenomenului corupției în Republica Moldova, constituind și un punct prioritar din cele 7 condiții ale Guvernului Romîniei pentru acordarea ajutorului financiar RM, – a ținut să mai spună dl Donciu.   

In cadrul întrevederii s-au discutat și aspectele tehnice ale implementării noului pachet de legi al CNI. Președintele Comisiei Naționale de Integritate a spus cu convingere că drept finalitate, noul cadru legislativ ar fi benfic pentru toti actorii din sistemul de integritate – atît funcționari si demnitari, cat si societatea civila, inclusiv publicul larg. Unul din cele mai importante aspecte este posibilitatea punerii în aplicare de la 01.01.2017 a sistemului on-line de depunere a declarațiilor. Dezvoltarea acestui sistem, finantat prin intermediul Proiectului e-Transformare a Guvernării al Băncii Mondiale, este la acest moment avansat din punct de vedere tehnic, avînd un nivel sporit de finalizare.

Este adevărat și faptul că o anumită experiență în domeniu a fost preluata de CNI de la colegii romani. Ca urmare a întrevederilor de lucru, avute cu colegii de la Agenția Națională de Integritate din Romania, practic a fost decis de a exclude din pachetul de legi de integritate acele carențe cu care s-au confruntat inițial cei de la ANI în 2012.

În vederea îmbunătățirii cadrului legislativ instituțional, experții Băncii Mondiale au venit cu multiple întrebări către Președintele CNI, încercînd să conceapă aspecte din domeniul legislativ pe profil amplu de integritate, funcționalitatea CNI, interacțiunea cu structurile internaționale și aspecte ce țin de eficiența cooperării cu structurile de drept din țară, inclusiv posibilitățile reale și riscurile eventuale iscate pe parcursul implementării Sistemului electronic de declarare.

La finalul întrevederii Președintele CNI, Anatolie Donciu a ținut să accentueze că, în ansamblu, se cere voința politică a legiuitorilor, care vorbind la general, vor facilita categoric resetarea și aplicabilitatea Sistemului național de integritate, care va influența eficient reprimarea fenomenului corupției în Republica Moldova.

Doina Secrieru

Share