Spunea că are marfă „Second Hand”, dar… Uite ce au depistat vameșii!
Colaboratorii postului vamal Bălţi intern (terminal auto) au reuşit să contracareze o tentativă de declarare neautentică și import ilicit în Republica Moldova a mărfurilor prohibite.
Acţionând în baza analizei de risc şi a anumitor suspiciuni apărute la importul de marfă tip second-hand, inspectorii postului în comun cu colaboratorii Secţiei contracararea fraudelor vamale din cadrul biroului vamal Bălţi, au dispus efectuarea controlului fizic a lotului de marfă interzisă, care urma să fie introdusă pe teritoriul Republicii Moldova pe post de „Second Hand”.
În rezultatul efectuării controlului vamal al autocamionului care se deplasa din Germania în Republica Moldova cu marfă de larg consum „îmbrăcăminte uzată si alte articole”, colaboratorii vamali au depistat o neconcordanţă a bunurilor de facto transportate cu datele indicate în actele de însoţire.
În cadrul controlului vamal detaliat, a fost depistat un surplus de peste 680 kg de marfă. Ca rezultat a fost stabilit că în compartimentul marfar printre marfa second hand permisă conform legislației Republicii Moldova erau localizate și în surplus 600 kg de sciorapi uzaţi, care sunt catalodați în categoria mărfurilor prohibite și sunt interziși la import în țară. Totodată, au fost depistate și 80 kg de aţă în stare nouă, care la fel nu a fost declarată conform procedurii legale, dar a fost dosită printre sacii cu haine uzate.
De menționat, că mărfurile second hand erau destinate unui agent economic din mun. Chişinău pentru realizarea lor pe pieţile din ţară.
Astfel prin ilegalităţile comise, s-a încercat însă fără succes, ca pe piaţa Republicii Moldova să pătrundă mărfuri prohibite, periculoase pentru sănătatea cetăţeanului.
Reiterăm, că în scopul asigurării respectării legislaţiei şi securităţii economice a statului, Serviciul Vamal îşi rezervă dreptul şi în continuare să aplice măsurile sporite de control vamal asupra importului de bunuri cu titlul de ajutor umanitar sau articolelor de îmbrăcăminte uzate, care reprezintă un risc sporit pentru viaţa şi sănătatea societăţii.
Pe acest caz, de către organul vamal a fost întocmit un proces-verbal, iar în privinţa lotului reţinut declarat neautentic urmează să se autosesizeze organele competente, în scopul elucidării tuturor circumstanţelor.
Mihaela Rotari