7 aprilie – ziua dedicată luptei împotriva diabetului. Date statistice din R.Moldova
În fiecare an, pe data de 7 aprilie este marcată Ziua Mondială a Sănătăţii. De data aceasta, Organizația Mondială a Sănătății, care în acest an împlinește 68 de ani de la fondare, a identificat diabetul ca fiind una dintre cele mai grave probleme de sănătate publică. Scopul acestui eveniment este sporirea gradului de conştientizare şi informare a populaţiei despre diabet şi consecinţele acestuia, potrivit unui comunicat de presă.
Cu această ocazie, și în Republica Moldova vor fi organizate diverse ședințe informative, concursuri și flashmob-uri, cu tematica „Învinge Diabetul”. De asemenea, vor fi repartizate materiale informative privind importanța măsurilor de profilaxie și tratament eficient al diabetului zaharat.
Diabetul zaharat este una dintre cele mai răspândite boli netransmisibile cronice şi cea mai frecventă boală endocrină a secolului XXI. Maladia este periculoasă prin complicațiile grave pe care le provoacă: orbire, insuficienţă renală, atac vascular cerebral, infarct de miocard acut, neuropatie diabetică şi picior diabetic. Diabetul afectează persoanele de toate vârstele şi sexele, iar tratamentul de lungă durată este costisitor.
La nivel global, circa 386 milioane persoane au fost afectate de această boală în anul 2014, iar numărul bolnavilor în ţările slab şi mediu dezvoltate este în continuă creştere. Totodată, circa 1,5 milioane de decese au fost cauzate de diabet în anul 2012,mai mult de 80% dintre acestea se atestă în țările cu venituri medii și mici. Dacă nu se vor întreprinde măsuri complexe de remediere a situației, prognoza OMS este că diabetul va fi a 7-a cauză de deces, către anul 2030.
În Republica Moldova, morbiditatea prin diabet zaharat a crescut cu 1,5 ori în ultimii 10 ani, în 2014 fiind înregistraţi cca. 83 884 bolnavi. Mortalitatea cauzată de această maladie a constituit 10,6 cazuri la 100 de mii de populație; o treime din decese se atestă la persoane cu vârsta aptă de muncă.
De menționat, că numărul persoanelor cu diabet „latent” se estimează a fi mai mare de 2-3 ori, deoarece peste 85% din bolnavi sunt persoane adulte (40+) și suferă de diabet de tip 2. Diabetul este şi una din cauzele principale a dizabilității precoce. Fiecare a treia persoană cu orbire şi insuficienţă renală suferă de diabet zaharat. 70% din cazurile de amputaţii ale membrelor inferioare sunt cauzate de diabet. Ponderea diabetului în structura dizabilității primare constituie 4,8%, şi condiţionează reducerea speranţei de viaţă în medie cu 10 ani.
Eficiente în prevenirea sau întârzierea apariției diabetului de tip 2 sunt măsurile simple ale stilului de viață, printre care:
- Menținerea greutăţii corporale normale;
- Activitate fizică, în mod regulat, cel puțin 30 de min. de intensitate moderată mai multe zile;
- Eliminarea grăsimilor saturate din alimentaţia zilnică (consum de carne redus, înlocuit cu cel de peşte; uleiul de floarea soarelui înlocuit cu ulei de măsline; evitarea alimentelor prăjite în ulei);
- Consum sporit de legume și fructe proaspete, cereale integrale (pâinea albă înlocuită cu pâine integrală sau de secară; la masa de dimineaţă şi seară consum de cereale integrale; evitarea pastelor, produselor făinoase din faină albă, reducerea dulciurilor, prăjiturilor şi băuturilor răcoritoare îndulcite cu zahăr);
- Evitarea consumului de tutun – fumatul creste riscul de boli cardiovasculare.
Maria Roșca