Prioritățile Consiliului Naţional Coordonator în Domeniul Controlului Tutunului pentru 2016
Viceprim-ministrul Gheroghe Brega a prezidat şedinţa Consiliului Naţional Coordonator în Domeniul Controlului Tutunului (CNCDCT), care s-a desfăşurat marţi, 5 aprilie 2016, cu participarea reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, ai Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, ai Afacerilor Interne, ai Economiei, Finanţelor, precum şi reprezentanţii societăţii civile, potrivit unui comunicat de presă.
În cadrul evenimentului, au fost abordate un şir de subiecte ce vizează cadrul normativ şi corectitudinea aplicării prevederilor legislative în domeniul producerii şi comercializării produselor de tutungerie, precum şi creşterea preţului la accize pentru aceste articole, fiind audiate rapoartele responsabililor de la instituţiile abilitate cu funcţii de control în domeniu.
Vicepremierul a punctat faptul că problema respectivă necesită o atenţie sporită. ”Trebuie aplicate restricţiile pentru procurarea articolelor de tutugerie de către minori. Vom lua măsuri aspre în această direcţie, deoarece mai sunt cazuri când minorii nu sunt refuzaţi atunci când merg să procure un pachet de ţigări”, a spus Gheorghe Brega.
Membrii CNCDCT au discutat despre aspectele ce vizează asigurarea aplicării legislaţiei cu privire la restricţionarea fumatului în locurile publice. ”Are loc o campanie dirijată de industria tutunului prin care se încearcă a submina prevederile legale privind restricțiile fumatului în spațiile publice închise și semi-închise. Noile prevederi legale în acest sens vor fi aplicate indiscutabil de la 31 mai 2016. Statul cheltuie de două ori mai mulți bani pe tratamentul maladiilor generate de viciul fumatului, decât se adună în cazna din vânzarea țigărilor și accizarea lor”, a concluzionat viceprim-ministrul Gheorghe Brega.
În cadrul ședinței a fost abordat și subiectul cu privire la legalitatea activităţii agenţilor economici care comercializează articole de tutungerie, în special, în apropierea instituţiilor şcolare. În acest context, Gheorghe Brega a solicitat organizarea unui grup mixt format din reprezentanţi ai Ministerului Sanătăţii, Afacerilor Interne, Ministerul Finanţelor, Centrul Naţional de Sănătate Publică şi administraţia publică locală, pentru monitorizarea şi inspectarea tuturor punctelor de comercializare a produselor de tutungerie pentru a verifica legalitatea activităţii acestora. De asemenea, instituţiile nominalizate urmează să prezinte, până la finele lunii mai curent, un proiect de lege, care să conţină prevederi noi pentru comercianţii de ţigări, în scopul descurajării fumatului.
Conform datelor statistice, în Republica Moldova, anual, se înregistrează un număr de circa 4600 de decese cauzate de consumul produselor de tutungerie, dintre care 95% fiind cancerul pulmonar.