Rezultatele primului Studiu național „Sănătatea adolescenților, factorii determinanți comportamentali și sociali”

Rezultatele primului Studiu național „Sănătatea adolescenților, factorii determinanți comportamentali și sociali”

Ministerul Sănătății, în parteneriat cu Biroul Organizației Mondiale a Sănătății din Republica Moldova și echipa națională de cercetare a comportamentelor de sănătate a adolescenților, au prezentat în cadrul unei conferințe de presă rezultatele primului Studiu național „Sănătatea adolescenților, factorii determinanți comportamentali și sociali”.

Studiul a fost realizat în 2014 și a cuprins 6,642 de respondenți (49% – băieți, 51% – fete) din 118 de instituții de învățământ (90 de instituții de tip gimnazial/liceal și 38 de colegii/școli profesionale) și 386 de cuiburi (clase/grupe de studiu). Studiul din Republica Moldova a inclus și grupul de vârstă de 17 ani, la cele de 11, 13, 15 ani.

Scopul studiului este de a obține date noi și de a spori gradul de înțelegere a comportamentelor de sănătate și a modului de viață ale adolescenților în contextul social al acestora. Studiul reprezintă atât o cercetare științifică, cât și un instrument de monitorizare la nivel internațional a sănătății și comportamentelor de sănătate ale adolescenților.

Viceministrul Sănătății, Liliana Iașan, a menționat că datele obținute în urma studiului pot fi utilizare la elaborarea politicilor privind sănătatea adolescenților și pot fi comparate cu datele internaționale. „Este o onoare pentru Republica Moldova de a participa la acest studiu. Pentru prima data, informațiile despre sănătatea şi comportamentele de sănătate a copiilor de vârstă şcolară din Republica Moldova vor fi incluse în Raportul global. Rezultatele studiului stau la baza elaborării, de comun cu Ministerul Educației, a  Strategiei privind sănătatea copilului și adolescentului”, a menționat viceministrul Sănătății, Liliana Iașan.

Comportamentele legate de sănătate, deprinderile sociale și atitudinile obținute în cea de-a două decadă critică a vieții unui tânăr pot urma și la maturitate și pot afecta întregul curs al vieții. Or, de un început bun de viață depinde întreg parcursul vieții”, a specificat reprezentantul OMS în Republica Moldova, Haris Hajrulahovic.

”Aceasta este prima colectare de date care a avut loc în Republica Moldova, în calitate de membru al Rețelei internaționale de cercetare a comportamentelor de sănătate a elevilor de vârstă școlară. În raportul național a fost inclus și grupul de vârstă de 17 ani, care este opțional pentru studiul internațional. Datele obținute vor servi drept repere în elaborarea viitoarelor programe de intervenții în domeniul sănătății și dezvoltării adolescenților”, a spus cercetătorul principal a echipei de cercetare HBSC în Republica Moldova, Galina Leșco.

Rezultatele studiului ne prezintă următoarele date cheie:

Comportamentele de sănătate și de starea de sănătate:

  • Majoritatea adolescenților respondenți (77,4%) și-au apreciat pozitiv stare de sănătate, indicând-o ca bună și excelentă.
  • Cu toate că majoritatea adolescenților au indexul masei corporale (IMC) in limitele normei de vârstă și gen (67%), la fiecare al 8-lea adolescent s-a constatat exces de masă corporală, iar la fiecare al 5-lea – deficit de masă corporală.
  • Obiceiurile alimentare se agravează odată cu vârsta: frecvența consumului micului dejun, consumul de fructe și luarea masei cu familia scad o dată cu vârsta de la 11 către 17 ani. Numai jumătate (50,2%) din respondenți au indicat că iau dejunul.  30,1% din adolescenți au indicat că mănâncă odată pe zi și mai des dulciuri și 10% din ei – beau Coca-Cola sau alte băuturi răcoritoare cu zahar, o dată pe zi sau mai des.
  • Nivelul de activitate fizică este foarte scăzut în toate grupele de vârstă, în special printre fete. La 11 ani doar 39% de băieți și 26% de fete, iar către 17 ani – numai 17% de băieți și 10% fete au practicat activităţi fizice cu o durată totală de cel puţin 60 de minute pe zi în decursul ultimii săptămâni.

Comportamentele de risc:

  • 8% din toți respondenții au indicat că fumează în prezent – 13,6% dintre băieți și 2,4% dintre fete, iar în mod constant (o dată în săptămână și mai des) fumează 6,1% (10,5% băieți și 1,9% fete). Băieții se expun acestui risc în proporție impunătoare odată cu avansarea în vârstă în comparație cu fetele.
  • Fiecare al 8-lea adolescent de 11 ani a consumat alcool în ultimele 30 de zile. Băieții mai des decât fetele consuma alcool pentru toate vârstele. Fiecare al 10-lea respondent de 11 ani și fiecare al 4-lea de 13 ani s-a îmbătat cel puțin o dată în viață.
  • 4,9% dintre respondenți au indicat că au consumat canabis (marijuana, haşiş, iarbă) în decursul vieții, iar 1,4% – recent, în decursul ultimii luni. Băieții de 3 ori mai frecvent decât fetele au relatat despre această experiență.
  • 18,7% adolescenți respondenți au fost implicați în mod repetat în agresiuni fizice în decursul ultimului an, iar băieții – de 5 ori mai frecvent ca fetele. Odată cu avansarea în vârstă implicarea băieților în mod repetat în bătăi se reduce, iar la fete rămâne fără devieri importante.

Mihaela Rotari

Share