Șeful Poliției de Frontieră: Guvernul SUA rămâne în continuare un partener-cheie în promovarea inițiativelor de reformare instituțională
Șeful Poliției de Frontieră, Dorin Purice, a avut, la data de 24 martie a.c., o întrevedere cu reprezentanții Agenției de Apărare și Reducere a Amenințărilor (DTRA) a Departamentului Apărării al SUA, în contextul evaluării modului de implementare a proiectului „Armele de distrugere în masă – Programul de Prevenire și Proliferare (ADM-PPP)” pentru anul precedent, potrivit unui comunicat de presă.
În cadrul ședinței, părțile au salutat stadiul excelent al relaţiilor de cooperare şi au exprimat interesul reciproc pentru continuarea dezvoltării dialogului bilateral pe diferite segmente de activitate la frontiera R.Moldova.
Cu această ocazie, șeful Poliției de Frontieră a reiterat importanța asistenței și sprijinul valoros din partea poporului american, acordat la modernizarea autorității de frontieră. Dorin Purice a remarcat că Guvernul SUA rămâne în continuare un partener cheie în promovarea inițiativelor de reformare instituțională, iar echipamentul donat în cadrul proiectului ADM-PPP, plasează Poliția de Frontieră la nivelul instituțiilor înalt dezvoltate, corespunzând așteptărilor societății și răspunzând provocărilor la securitatea frontierei de stat.
Discuțiile au continuat pe marginea rezultatelor implementării Incrementului III din programul ADM-PPP, printre care a figurat asistența în pregătirea și desfășurarea schimbărilor instituționale, până în prezent fiind realizate 70% din volumul de activități planificate. Cu suportul Agenției au fost finalizate lucrările de testare și instalare a 30 sisteme de senzori mobili de detecție de model ”Defendec”, au fost amenajate și dotate cu mobilier și echipamente necesare 4 clase de instruire, s-a asigurat livrarea echipamentului (transport, mijloace speciale, comunicații etc) în termenii stabiliți, iar instruirea personalului privind utilizarea echipamentelor este asigurată la nivel corespunzător, procesul urmând a fi finalizat odată cu dotarea, instalarea și utilizarea echipamentului restant. Totodată, interlocutorii au abordat deficiențele identificate pe parcursul realizării proiectului și au venit cu un set de soluții de remediere a neajunsurilor.
Doina Secrieru