Ministru: Implicarea activă a femeilor în viața politică, economică și socială este o pre-condiție pentru bunăstarea sporită a tuturor
O delegație a Republicii Moldova condusă de Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș a participat în perioada 14 – 21 martie curent la sesiunea a 60-a a Comisiei privind statutul femeii, cu tematica „Abilitatea femeilor și legătura către o dezvoltare durabilă”, potrivit unui comunicat de presă.
Scopul sesiunii a 60-a a Comisiei ONU privind statutul femeilor (CSW) este punerea în aplicare a obiectivelor Agendei pentru dezvoltare durabilă – 2030. Inegalitatea de gen, violența împotriva femeilor și nerespectarea drepturilor femeilor în societate cât și măsurile intreprinse la nivel de țară în eradicarea acestui fenomen sunt temele principale abordate în cadrul sesiunii.
Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș a menționat că participarea la acest eveniment constituie pentru țara noastră o certitudine a continuării eforturilor privind asigurarea egalității de gen și a drepturilor femeilor.
“Implicarea activă a femeilor în viața politică, economică și socială este nu numai dreptul lor, dar și o pre-condiție pentru bunăstarea sporită a tuturor. Eforturile constante ale Guvernului RepubliciiMoldova au condus la integrarea abordării egalității de gen în marea majoritate a sectoarelor. Astfel, se observă o prezență mai largă a femeilor în diverse activități pentru care accesul lor a fost anterior limitat. Prin adoptarea Agendei de dezvoltare durabilă – 2030, Moldova a reiterat angajamentul privind asigurarea egalității de gen, la nivel național și internațional”, a declarat Stela Grigoraș.
În acest context, Guvernul Republicii Moldova își asumă următoarele:
- Elaborarea și aprobarea următorului program național privind asigurarea egalității între bărbați și femei, pentru următorii 5 ani în colaborare cu SDG.
- Armonizarea legislației conform Convenției de la Istanbul pentru consolidarea multisectorială în prevenirea violenței în familie.
- Optimizarea furnizării concediului pentru creșterea copilului și dezvoltarea infrastructurii pentru îngrijirea preșcolară și a educației.
- Îmbunătățirea legislației în scopul de a asigura participarea deplină și efectivă a femeilor la toate nivelurile de luare a deciziilor în viața politică, economică și socială.
- Prevenirea și interzicerea discriminării de gen în publicitate și mass-media.
- Consolidarea rolului bărbaților și băieților în prevenirea și combaterea discriminării și a violenței împotriva fetelor și femeilor.
Menționăm că sesiunea a 60-a a Comisiei privind statutul femeii se desfășoară în perioada 14 – 24 martie, la sediul ONU, New York.
Doina Secrieru