Gheorghe Cavcaliuc a prezentat bilanțul activității poliției naționale pentru 2015

Gheorghe Cavcaliuc a prezentat bilanțul activității poliției naționale pentru 2015

Astăzi, 11 martie, la IGP, a avut loc ședința consiliului de conducere al IGP la care au participat: consilierul principal al prim-ministrului RM, dl Eremie Priseajniuc, ministrul afacerilor interne, Alexandru Jizdan, viceministrul afacerilor interne, Ion Țurcan, conducători ai subdiviziunilor MAI, reprezentanții Procuraturii Generale, Serviciului de Informații și Securitate, Centrului Național Anticorupție,  Serviciului de Protecție și Pază de Stat și conducătorii subdiviziunilor IGP.

În cadrul ședinței, șeful adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc a prezentat bilanțul activității poliției naționale pentru 2015 și în ce măsură au fost realizate obiectivele trasate pentru anul precedent, în special ce țin de dezvoltarea instituției, consolidarea capacităților profesionale și instituționale și asigurarea ordinii publice și siguranței rutiere.

”Rata criminalității a scazut cu 5,5% în 2015, fiind înregistrate 36 609 infracțiuni. Ponderea infracţiunilor excepţional şi deosebit de grave reprezintă doar 4% din numărul total al infracţiunilor comise în anul 2015,ramînînd practic constantă în comparație cu anii precedenți. În același timp, rata descoperirii infracțiunilor este de 64,61%”, a menționat Gheorghe Cavcaliuc.

La capitolul siguranței rutiere se inregistrează o tendință de descreștere a numărului accidentelor rutiere și persoanelor traumatizate și decedate. Astfel, în perioada 2010 – 2015 accidentele rutiere au scazut cu 13,7%, respectiv a persoanelor traumatizate și decedate, cu 34,2%  și  19,3%.

Resursele umane ramîn a fi cel mai de preț capital al instituției, prin urmare una din prioritățile pentru anul 2016 va fi continuarea procesului de consolidare a capacităților  profesionale și instituționale la nivel local și național.

Un alt obiectiv important este introducerea managementului bazat pe informații și reorganizarea unor subdiviziuni la nivel local și național pentru asigurarea în domeniul asigurării ordinii publice, inclusiv reorganizarea unor structuri polițienești la nivel regional în vederea asigurării suportului operativ necesar.

De asemenea, în 2016 poliția națională își va concentra eforturile pe ridicarea eficienței activității poliției prin îmbunătățirea capacităților de reacționare operativă la nivel național precum și implementarea unor măsuri de reorganizare instituțională.

Ministrul Afacerilor Interne a ținut să multumeasca angajații poliției pentru efortul depus întru asigurarea ordinii și securității publice. ”Am fost un an dificil plin de provocări la care poliția a făcut față cu bine, însă mai este de lucru la capitolul menținerea ordinii de drept, ajustarea cadrului legal și comunicarea cu cetățenii, demonstrînd receptivitate la nevoile acestora. In același timp, este necesar să consolidăm colaborarea cu autoritățile publice locale, societatea civilă dar și alte instituții relevante în vederea prevenirii și combaterii infracțiunilor”, a menționat Alexandru Jizdan.

IGP apreciază înalt susținerea MAI și partenerilor de dezvoltare în realizarea obiectivelor  trasate, dar și colaborarea bună pe care a avut și o are cu subdiviziunile specializate ale MAI și alte instituții de drept.

 

Maria Roșca

Share