AGEPI, lăudat de OGC: S-a reușit în ultimele 6 luni ceea ce nu s-a făcut în 22 de ani

AGEPI, lăudat de OGC: S-a reușit în ultimele 6 luni ceea ce nu s-a făcut în 22 de ani

În ultimele 6 luni s-au făcut schimbări majore la capitolul respectarea drepturilor de autor. Aceasta este concluzia la care s-a ajuns în cadrul unei conferințe de presă organizată de Asociațiile Naționale ”COPYRIGHT” și ”ORDA”, potrivit www.curentul.md.

Președintele Oficiului Republican al Drepturilor de Autor (ORDA), Viorica Nagacevschi  a punctat faptul că aceste schimbări se datorează în primul rând AGEPI-ului.

” Un pas important al AGEPI-ului este că au fost impuse toate OGC-urile să-și respecte obligațiunile. O dată cu venirea noii conduceri la AGEPI a fost deblocat acel sistem și autorii au început să-și primească remunerațiile actuale. AGEPI a retras licența unui OGC care timp de 3 ani bloca acest sistem. Un alt moment pozitiv a fost faptul că anul trecut a fost semnat un memorandum, în cadrul căruia s-au stabilit tarifele unice.  Și lucrurile nu se opresc aici!Dorim instituirea unui organ la fel ca în România, pentru ca cei care încalcă drepturile de autor să fie sancționați . Vream să invităm toți autorii să-și înregistreze drepturile de autor, fiindcă mecanismele de funcționare în domeniu  s-au deblocat… ”, a precizat Viorica Nagacevschi.

În cadrul aceleiași conferințe de presă a participat și administratorul ”ORDA”, Adrian Ursu, care s-a arătat mulțumit de modul în care decurg lucrurile.

”Noua administrare a AGEPI-ului ne-a convins că se poate de făcut schimbări la acest capitol. Noi vom fi cu ochii pe AGEPI și vom conlucra să se facă regulă și să nu se dea licența persoanelor care deja s-au compromis. Am fost în blocaj, sistemul abia acum a început să fie funcțional și lucrurile să stea mult mai bine”, a menționat Ursu.
Și preşedintele Uniunii Interpreţilor Profesionişti, Nelly Ciobanu a dat o notă apreciativă activității AGEPI-ului.

”Sunt nespus de bucuroasă că lucrurile s-au schimbat în bine. Am găsit un partener puternic în persona ”AGEPI”. Sper ca lucrurile să evolueze și să ajungem și la 50 % de producție autohtonă, să ridicăm rata, fiindcă la început erau doar 6 %, acum am redobândit 30% . Sperăm că lucrurile vor fi corecte și transparente pentru artiștii noștri. Artiștii tot lucrează, investesc bani, așa că începând de astăzi nu vom mai închide ochii, vom lupta pentru drepturile de autor”, a precizat Nelly Ciobanu.

Faptul că în ultima perioadă se observă o îmbunătățire în ce privește sectorul respectiv a fost confirmat și de reprezentantul caselor de editură de producție românească, Iurie Badicu.

”Constat că a apărut o lumină la capătul tunelului. Un pas important este că în prezent avem aceste 2 asociații, ceea ce câțiva ani în urmă era ceva imaginar. Însuși faptul că la masă suntem oameni diferiți cu interese diferite deja s-a obținut succese avantajoase. Sper să continue fiindcă apreciem pozitiv activitatea agenției. S-a reușit în ultimele 6 luni ceea ce nu s-a făcut în 22 de ani”, a declarat Badicu.

De asemenea, Iurie Badicu a ținut neapărat să facă o comparație între piața din Moldova și cea din România.

”În România la capitolul drepturi de autor lucrurile stau mai bine comparativ cu Moldova. Acolo remunerarea este de 15-20 de ori mai mare. Fiindcă la ei sunt două asociații repartizate pe categorii, ideal ar fi și ca în Moldova să fie așa, deoarece la noi este un mix. Acolo interpreții cotați primesc anual mii de euro, la noi zeci de lei. Sperăm că va avea loc interconexiunea pieții, ca cea din Moldova și România să fie comună”, a adăugat el.

Mihaela Rotari

Share