Coordonatorul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării pentru Republica Moldova se află la București
Anatol Usatîi, vice-ministru al Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, coordonatorul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD) pentru Republica Moldova se află, în perioada 17-19 februarie 2016, într-o vizită de lucru în România, în vederea realizării unui schimb de experienţă cu experţii SUERD, potrivit unui comunicat al MDRC.
În cadrul primei zile a vizitei, viceministrul Anatol Usatîi s-a întîlnit cu George Ciamba, Secretarul de stat pentru afaceri europene. Oficialii au evidențiat dorinţa ambelor state de a dezvolta și a consolida cooperarea bilaterală, inclusiv cea în formatul oferit de SUERD.
Anatol Usatîi, în calitate de coordonatorul SUERD pentru țara noastră a subliniat importanța fortificării capacităților de coordonare și promovare a Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării în Republica Moldova, inclusiv importanța promovării programelor transfrontaliere și transnaționale.
„Prin intermediul suportului informațional și a experienței țărilor active în promovarea Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării, vom asigura o participare mai eficientă a țării noastre pe toate cele 11 priorități ale Strategiei, vom spori promovarea SUERD la nivel naţional, regional, local şi internaţional. De asemenea, vom contribui la crearea Sistemului Naţional de management şi control al programelor de cooperare transfrontaliera, precum şi la dezvoltarea capacităților potenţialilor beneficiari ai viitoarele Programe de cooperare Transfrontalieră şi Transnaţionale 2014-2020″, a precizat Anatol Usatîi, coordonatorul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării pentru Republica Moldova (SUERD), vice-ministru al Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor.
La rîndul său, George Ciamba, Secretatul de stat a accentuat importanţa cooperării macro-regionale pentru accelerarea apropierii Republicii Moldova de procesul de integrare europeană.
„În noul cadrul financiar european 2014-2020 trebuie să avem abilitatea de a folosi toate instrumentele de finanţare puse la dispoziţie de Uniunea Europeană şi să identificăm priorităţile priorităţilor pe care să le materializăm prin proiecte-pilot fezabile şi realiste care să vină în întâmpinarea nevoilor de dezvoltare ale celor două ţări şi care să întărească cooperarea bilaterală într-un cadru european”, a mai precizat demnitarul român.
În cadrul dialogului au fost nominalizate și provocările în implementarea eficientă a macro-strategiilor regionale europene, precum cele ce ţin de coordonare, comunicare, finanţare.
La final, partea română și-a exprimat disponibilitatea de a acorda sprijin, țării noastre, în implementarea SUERD.
În cadrul vizitei efectuate, delegaţia din Republica Moldova va mai avea întrevederi la Parlament României, Ministerul Transporturilor, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Consiliul Oraşelor şi Regiunilor Dunărene (Casa Dunării), precum şi o vizită la Giurgiu.
Vizita delegației din țara noastră în România a fost organizată cu suportul Agenției Austrice pentru Dezvoltare (ADA).
Doina Secrieru