Gheorghe Brega a cerut să nu fie admise întârzieri la plata salariilor pentru părinții-educatori și pentru asistenții parentali profesioniști
Viceprim-ministrul Gheorghe Brega a convocat o ședință de consultări asupra dezvoltării îngrijirii comunitare și a mecanismului de finanțare a caselor de copii de tip familial și a serviciului de asistență parentală profesionistă.
În cadrul şedinţei, au fost examinate aspectele aplicării mecanismului existent de susținere și finanțare a caselor de copii de tip familial și a serviciului de asistență parentală profesionistă, menționând anumite carențe și probleme existente în domeniu. S-a menţionat că există argumente puternice în favoarea îngrijirii comunitare faţă de cea instituţională din perspectiva experienţelor beneficiarilor. De asemenea, s-a concluzionat că este nevoie de planificare și abordare strategică la finanţarea acestor servicii sociale ca un cadru de alternativă în comunitate.
„Este o prioritate a Guvernului și ne vom implica în procesul dezinstitutionalizării, pe perioada tranziţiei de la servicii instituționale la servicii de tip comunitar. Totodată, aceasta reprezintă o strategie de dezvoltare durabilă şi necesită o conştientizare din partea factorilor de decizie și a instutuțiilor de resort”, a menționat Gheorghe Brega.
Vicepremierul a solicitat din partea autorităţilor publice locale examinarea posibilității de sporire a alocațiilor pentru copiii beneficiari ai serviciilor de tip familial. Totodată, Gheorghe Brega a cerut să nu fie admise întârzieri sau restanțe la plata salariilor pentru părinții-educatori și pentru asistenții parentali profesioniști, inclusiv la plata alocațiilor pentru întreținerea copiilor.
La şedină au participat reprezentanţii ministerelor Muncii, Protecției Sociale și Familiei, al Finanțelor, Educației, Sănătății, Economiei, Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Justiției precum și reprezentanţi ai Congresului Autorităților Locale din Moldova.
Maria Roșca