Ţara cu mai multe piramide decât Egiptul. Puţini au curajul să le viziteze

Ţara cu mai multe piramide decât Egiptul. Puţini au curajul să le viziteze

Desi sunt mai multe decat piramidele din Egipt, cele din Sudan beneficiaza de foarte putina atentie. Aici sunt 250 de morminte,iar zona e una incarcata de istorie, fiind (in perioada 2.600 i. Hr. – 200 d. Hr.) leaganul unei civilizatii stravechi, puternica si sofisticata, Nubia.

Prieteni sau dusmani cu egiptenii, in functie de perioada, locuitorii acestei zone au imprumutat si o parte dintre ritualurile acestora, cum ar fi sa-si ingroape regii si reginele in morminte-piramida, relateaza BBC.

De-a lungul Nilului, in Sudan, se afla peste 250 de piramide. O calatorie de la Khartoum la Dongola, de-a lungul careia se deruleaza piramidele, e ca o intoarcere in timp, pentru ca zaresti la tot pasul artifacte vechi de 5.000 de ani.


Foto: Instagram/Vivien Cumming

E drept, insa, ca Sudanul, care nu e o destinatie turistica, nu e o tara in care sa calatoresti usor. Pentru a obtine o viza de intrare e nevoie de un munte de acte. Insa e un pret mic pentru a vedea marturii ale altor timpuri, relateaza BBC.

Drumurile sunt asa cum te astepti, proaste, iar opririle dese, pentru ca sunt numeroase puncte de control, terorismul fiind o amenintare constanta in Sudan. 100 de kilometri poti fi strabatuti si in cateva ore.

Primul punct de atractie il reprezinta piramidele Meroe, aici aflandu-se capitala stravechiului regat in anul 300 i.Hr. Anterior, orase precum Kerma si Napata fusesera capitale. Acestea au fost construite dupa cele egiptene. Se afla aproape de Nil, importanta sursa de apa, pe ruta comerciala cu Egiptul.


Foto: Instagram/Vivien Cumming

Spre deosebire de piramidele din Giza, cele mai multe de aici sunt vizibil mai mici. In plus, gasesti si temple unde se aduceau ofrande. Starea lor difera de la o piramida la alta, pentru ca pe aici au trecut vanatorii de comori, in anii 1800. Unele sunt in stare perfecta, despre altele abia ai putea spune ca sunt piramide.


Foto: Facebook/Meroe Pyramids

Au o culoare inchisa, distinctiva, nuanta data de concentratia mare de oxid de fier din roca.

Piramidele de la Meroe se afla in Patrimoniul UNESCO din 2011, insa data fiind zona in care se exista, una de razboi si dominata de criza economica, foarte putini turisti ajung in zona. De obicei, numarul acestora nu depaseste 10 persoane pe zi.


Foto: Facebook/Meroe Pyramids

Multe dintre piramide sau temple sunt partial astupate de nisip, dar un turist curios inca se poate strecura intr-un loc inchinat zeilor. Desi mici, acestea au pe pereti desene ce evoca scene din viata celor care le-au construit, precum si a regilor din acea perioada.


Foto: Facebook/Meroe Pyramids

Si aici, ca si in Egipt, o parte dintre regii ingropati au fost mumificati si trimisi pe lumea celalalta cu cele mai valoroase bijuterii asupra lor.

Un alt loc impanzit de piramide e Kerma, unde se afla si cele mai vechi cladiri din lut din Africa.

Piramide mai vechi sau mai noi, de pe mapamond (Galerie foto)

Aproape de acest loc, in desert, arheologii au gasit, in 2003, 40 de statui din granit ce reprezinta faraoni. Marea majoritate a ajuns in muzee. Au ramas insa destule si pentru turistii care se avanta pana in acest capat de lume.


Foto: Instagram/Vivien Cumming

 

Sursa:  Ziare.com.

 

Share