Eficiența energetică a clădirilor publice, discutată cu experții internațioali
La 13 ianuarie 2015, Oxana Paierele, șefa Direcţiei relaţii internaţionale şi atragerea investiţiilor din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) și Gheorghe Croitoru, șeful Direcției reglementări tehnico-economice (MDRC) s-au întrunit într-o ședință de lucru cu Michael Reidlinger, managerul Programului de asistența tehnică TAF-DRP a Strategiei UE pentru regiunea Dunării (SUERD) și Tanya Lujanscaia, expertă în cadrul Alianţei pentru Eficienţă Energetică şi Regenerabile. Scopul evenimentului a fost discutarea proiectului „Proiect-pilot pentru date de referință și elaborare certificatelor de performanța energetică a clădirilor în Republica Moldova”.
În cadrul ședinței s-a discutat și despre necesitatea elaborării unui sistem informațional funcțional ce ține de domeniul eficienței energetice, activități concrete de dezvoltare a capacităților evaluatorii energetici prin intermediul instruirilor, precum și despre
elaborarea Ghidului pentru proiectanți, arhitecți și alte parți interesate care ar oferi repere în interpretarea și aplicarea Legii 128 privind performața energetică în clădiri. De asemenea, pe parcursul discuțiilor s-a menționat și despre necesitatea detalierii conceptului și planului de acțiuni, inclusiv identificarea surselor de finanțare și a potențialelor parteneri internaționali interesați de finanțarea proiectului.
În contextul implementării Legii nr. 128 privind performanța energetică în clădiri, reamintim că în anul 2015 MDRC deasemenea a beneficiat de asistența BERD, în rezultatul căreia a fost elaborat Planul de acțiuni („Roadmap”) privind implementarea acestei legi.
Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunării reprezintă o iniţiativă politică a României şi Austriei, la care participă paisprezece state: nouă state membre UE (Austria, România, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Germania – la nivel federal şi landurile Bavaria şi Baden-Württemberg, Slovacia, Slovenia, Ungaria) şi cinci state ne-membre UE (Serbia, Bosnia-Herţegovina,Muntenegru, Republica Moldova şi Ucraina).
Mihaela Rotari