Nou! Regulamentul-cadru privind organizarea şi funcţionarea Comisiei pentru protecţia copilului aflat în dificultate

Nou! Regulamentul-cadru privind organizarea şi funcţionarea Comisiei pentru protecţia copilului aflat în dificultate

În cadrul ședinței de astăzi a Guvernului în exerciţiu a fost aprobat Regulamentul-cadru privind organizarea şi funcţionarea Comisiei pentru protecţia copilului aflat în dificultate, anunță serviciul de presă al Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

Noul Regulament are drept scop extinderea atribuțiilor Comisiei vizate privind examinarea cazurilor de dezinstituționalizare a copiilor din servicii de tip rezidențial și plasamentul planificat al acestora în serviciul de tutelă/curatelă sau servicii de tip familial, în cazul în care reintegrarea copilului în familia biologică nu este posibilă și eliberarea avizului privind acordarea şi mărimea ajutorului bănesc în cadrul Serviciului social de sprijin pentru familiile cu copii.

Menționăm că a fost revizuită structura conținutului Regulamentului-cadru în funcţie de tipologia cazurilor examinate în cadrul ședințelor Comisiei pentru protecția copilului aflat în dificultate.

Pe parcursul anului 2014, activităţile Comisiilor în teritoriu s-au desfăşurat în cadrul a 346 şedinţe, la care au fost examinate cazurile a 2186 familii cu 3387 copii. În cadrul examinărilor, Comisia a prezentat autorităţilor tutelare de la locul de trai al copilului avizul pentru reintegrarea în familie pentru 319 copii din 202 familii. De asemenea, în alte cazuri, Comisia a avizat următoarele forme de protecţie: 1265 cazuri de prevenire a instituţionalizării, 280 cazuri de instituţionalizare, 375 cazuri de plasament în centre de plasament temporar, precum şi în cazul a 424 copii au fost aplicate alte forme de protecţie. Totodată, menţionăm că printre formele de protecţie de tip familial, avizul de recomandare pentru instituirea tutelei/ curatelei a fost eliberat în cazul a 365 de copii, plasamentul copiilor în Case de copii de tip familial – 57 cazuri şi asistenţă parentală profesionistă – 205 copii.

 

Maria Roşca

Share