La Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a avut loc un Festival al colindelor
La data de 5 ianuarie 2016, în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală a avut loc prima ediție a Festivalului de Colinde „Hristos se naște, slăviți-L”. Organizat în perioada sărbătorilor de iarnă, evenimentul a scos în evidență toată diversitatea și complexitatea tematicii și tipologiilor genului de colind.
Programul de colinde, separat de alte obiceiuri și datini ale perioadei respective a anului, a cuprins piese selectate în baza unor criterii de valori autentice, prezentate la un nivel artistic corespunzător.
În cadrul festivalului au evoluat formații folclorice și tineri soliști din localitățile rurale aferente Chișinăului, precum și oaspeți sosiți din orașul Timișoara, România.
În recital au fost prezentate colinde inedite, interpretate de cunoscuții cântăreți Suzana Popescu, Zinaida Bolboceanu, Dina Vrăjmașu și Tudor Ungureanu împreună cu formația „Ștefan Vodă”.
În context, menționăm că Ministerul Culturii, în calitate de autoritate publică centrală responsabilă de protejarea și valorificarea patrimoniului cultural național, a reușit în comun cu Ministerul de resort din România să înscrie la finele anului 2013 „Colindatul de ceată bărbătească” în Lista reprezentativă a Patrimoniului Mondial UNESCO, fiind pentru prima dată când un element din patrimoniul cultural al republicii Moldova este înscris în Lista UNESCO.
Totodată, în această perioadă s-a lucrat asupra finalizării și depunerii dosarului multinațional „Practicile culturale asociate zilei de întâi martie”, sărbătoarea Mărţişorului legând prin tradiţii milenare mai multe popoare din Europa de Sud-Est, precum și alte două dosare UNESCO foarte importante pentru Republica Moldova care se referă la covorul tradiţional moldovenesc şi la „Peisajul Arheologic Orheiul Vechi”, ambele elemente de patrimoniu reprezentând o carte de vizită a țării noastre.