Socialiștii s-au pronunțat împotriva ingerinței politice în activitatea avocaturii

Socialiștii s-au pronunțat împotriva ingerinței politice în activitatea avocaturii

Vicepreședintele Parlamentului, președintele fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vlad Batrîncea, vicepreședintele Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, Radu Mudreac, și fostul deputat PSRM, avocatul Adrian Lebedinschi, au susținut astăzi un briefing în Parlament, în cadrul căruia au criticat modificările aduse Legii cu privire la avocatură, adoptate de majoritatea parlamentară în ultima ședință a ultimei sesiuni a Parlamentului legislaturii a XI-a.

Vlad Batrîncea a subliniat că aceste modificări au fost adoptate în grabă și reprezintă o continuare a politicii partidului de guvernare de a institui controlul politic asupra sistemului de drept: „După ce au capturat politic Consiliul Superior al Magistraturii, adică justiția, și după ce au capturat politic și Consiliul Superior al Procurorilor, au ajuns acum și la Uniunea Avocaților din Republica Moldova”.

Potrivit modificărilor adoptate, se prevede schimbarea componenței Consiliului Uniunii Avocaților, precum și a comisiilor specializate de licențiere și etică, prin delegarea în acestea a unor membri din partea Ministerului Justiției – adică reprezentanți ai autorității publice. Acest fapt încalcă grav principiul separației puterilor în stat și constituie o ingerință politică în activitatea unor organe de autoadministrare, a declarat Vlad Batrîncea.

Vicepreședintele a menționat că adevăratul scop al acestor modificări este eliminarea persoanelor incomode guvernării din cadrul Consiliului Uniunii Avocaților. El a subliniat că acest Consiliu trebuie să rămână un organ independent, care garantează independența profesiei de avocat. Atentatul asupra independenței avocaturii, potrivit lui Batrîncea, constituie o amenințare directă la adresa dreptului constituțional al cetățenilor la apărare.

Radu Mudreac a criticat procedura prin care s-au introdus modificările la Legea cu privire la avocatură. El a menționat că, inițial, era vorba despre modificări tehnice pentru implementarea unei directive europene. Însă, în ajunul ședinței plenare, un grup de deputați PAS a înregistrat o modificare ce viza structura internă a Uniunii Avocaților. Radu Mudreac a precizat că această modificare nu a fost avizată nici de Guvern, nici de Uniunea Avocaților.

Deputatul a comparat situația cu alte cazuri în care legile au fost modificate cu abateri: „Așa s-a procedat și anterior – în cazul legii amnistiei, al modificărilor operate prin alte legi, în legea privind violența împotriva femeilor, în legea privind protecția jurnaliștilor. Sunt concepte absolut diferite, dar ele sunt modificate cu încălcări atunci când acest lucru convine partidului de guvernare”.

Adrian Lebedinschi a amintit că în anul 2021 el însuși a fost inițiatorul modificărilor la Legea privind statutul juridic al avocatului. El a relatat că lucrul la proiectul de lege a durat jumătate de an și a avut drept rezultat consolidarea garanțiilor pentru avocați. Însă, potrivit fostului deputat, anume atunci au început represiunile:

„Ce s-a întâmplat după aceea? Avocații au început să-și facă meseria cu profesionalism și nu s-au mai temut de putere – lucru care, desigur, nu a fost pe placul actualei conduceri. La ce s-a ajuns? Dosare penale împotriva avocaților, urmăriri și altele.

Când actuala guvernare a înțeles că nu poate impune voința politică fiecărui avocat în parte, a recurs la ceea ce face de obicei – a schimbat legea în favoarea sa”. Potrivit lui Adrian Lebedinschi, orice avocat incomod poate fi supus acum unei sancțiuni disciplinare.

Socialiștii au declarat că aceste modificări contravin principiilor constituționale și recomandărilor Consiliului Europei. Ei au cerut președintelui să nu promulge legea controversată și au anunțat că o vor contesta la Curtea Constituțională și în alte instanțe de judecată.
Totodată, socialiștii intenționează ca, odată cu începutul activității noului Parlament, „să revină asupra revizuirii legilor ce vizează Consiliul Superior al Magistraturii și legea cu privire la Procuratură, modificată de peste 20 de ori, precum și asupra altor acte legislative care contravin Constituției și normelor internaționale și care afectează grav independența justiției în Republica Moldova”.

Share