
Promo-LEX: Transparența decizională a avut de suferit și în ședința de ieri a Parlamentului
Ședința Parlamentului din această săptămână s-a remarcat prin faptul că ordinea de zi a ședințelor plenare a fost modificată în proporție de 233 %. Asociația Promo-LEX a evidențiat, în repetate rânduri, faptul că un rulaj atât de mare al proiectelor pe ordinea de zi afectează atât transparența decizională, cât și nivelul de înțelegere a proiectelor examinate și votate.
Din cauza deficiențelor tehnice la sistemul de vot electronic, deputații au fost nevoiți să voteze un proiect prin ridicare de mână. Totodată, transparența decizională a avut de suferit și în această ședință, această practică fiind una sistemică.
În cadrul acestei ședințe au fost votate 21 de proiecte de lege și un proiect de hotărâre. Dintre acestea, șase au fost votate în prima lectură, 11 în a doua lectură, trei proiecte în ambele lecturi, iar un proiect a fost votat în lectura a treia. Unul dintre proiectele votate, și anume Proiectul nr. 275 cu privire la sistemul judecătoresc anticorupție și modificarea unor acte normative, a fost în procedură parlamentară aproape doi ani. Mai exact, acesta a fost examinat și votat în termen de 706 zile calendaristice.
La această ședință, deputații majorității și opoziției parlamentare au votat în consens cel puțin patru proiecte din domeniul protecției sociale și al economiei.
Transparența decizională a fost afectată în cazul a nouă proiecte, ceea ce reprezintă 41% din toate proiectele votate. Aceasta s-a manifestat prin faptul că în cazul a șapte proiecte de lege nu au fost publicate actele aferente, și anume avizele Direcției Generale Juridice, ale Guvernului și ale Comisiei Naționale a Pieței Financiare, precum și rezultatele cercetărilor și expertizelor. Asociația Promo-LEX a precizat în nenumărate rânduri că documentele aferente proiectelor de acte normative trebuie publicate cu suficient timp înainte de ședințele Parlamentului, pentru a asigura transparența și accesibilitatea acestora.
În cazul a opt proiecte de lege nu a fost respectat termenul pentru prezentarea recomandărilor părților interesate.
Ședința a durat patru ore, cu o pauză de o oră și 30 de minute.
Monitorizarea activității Parlamentului este realizată cu suportul Suediei. Activitatea face parte din proiectul „Democrația în Acțiune: Consolidarea Integrității Electorale, Responsabilității Politice și Participării Civice”, implementat de Asociația Promo-LEX, cu sprijinul Suediei, al Guvernului Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord și al Uniunii Europene. Opiniile exprimate aparțin exclusiv autorilor și nu reflectă poziția Ambasadei Suediei în Republica Moldova, a Guvernului Regatului Unit și a Uniunii Europene.