Pufuleții sunt otravă pentru sănătate
Câţi copii nu aţi văzut mâncând la parc pufuleţi? Cred că marea majoritate defapt. Ba chiar dacă veţi sta de vorbă cu mămicile/bunicile, veţi constata că marea lor majoritate consideră pufuleţii un aliment foarte bun. Zic ele…”ce poate fi atât de rău în mălai, sau mămăligă uscată?”
De câte ori nu aţi auzit întrebări de genul: “Bebele meu are 8 luni şi mă gândeam să-i dau pufuleţi să pape. Este prea devreme oare?” De parcă PUFULEŢII ar fi o grupa alimentară.
Pufuleții fac parte din categoria snacksuri, care ar trebui interzise cu precădere, mai ales copiilor, nu doar adulților, din cauza lipsei de nutrienți.
Pufuleții se obțin prin expandarea făinei de porumb, la care se adaugă și glucide ce îi ridică indicele glicemic, dar și numărul de calorii – 224 kcal / 30 g de pufuleți. De asemenea, pufuleții conțin și aditivi alimentari ce pot cauza dificultăți de concentrare, dar și colorantul tatrazină, ce poate provoca astm, eczeme ori urticarie. Nici excesul de sare pe care îl conțin pufuleții nu ar trebui trecut cu vederea, ci și acest produs ar trebui limitat.
Pe lângă aceste ingrediente ce nu ar trebui să își aibă locul în dieta copiilor – în fapt, a niciunui om – ar trebui să ne mai punem semne de întrebare și când vine vorba de proveniența mălaiului din care se fac pufuleții: există mari șanse ca acesta să fie de tipul modificat genetic, iar prețul redus al produsului nu face decât să admită acest fapt.
Uleiul vegetal folosit la temperaturi înalte devine toxic (cel de cocos este cel mai stabil, însă și acesta poate avea unele probleme), iar pufuleții se fac prin expandare, iar asta înseamnă că sunt folosite temperaturi înalte.
Unele produse de acest gen conțin și zahăr, ce ar trebui consumat în cantități cât mai mici sau deloc, mai ales în cazul copiilor.
Răspunsul logic este: când va fi el suficient de mare să-i vadă în magazin şi să ţi-i ceară sau când va vedea la alţi copii în parc. În nici un caz la câteva luni!
Altele au auzit că ar fi cancerigeni…dar apoi vin cele care consideră toate acestea teorii cospirative, cu explicaţii de genul “dar ce nu mai este cancerigen dragă, în ziua de astăzi? O să ajungem să mâncăm doar pâine goală şi apă”. Da, au fost şi mămici care s-au revoltat chiar şi când am postat despre efectele nocive ale crenvurştilor sau despre concluzia la care au ajuns cei de la Organizaţia Mondială de Sănătate legat de cârnaţi, mezeluri şi alte alimente pe bază de carne procesată, informează site-ul mamistietot.ro.
Pufuleții reprezintă una dintre gustările preferate ale copiilor, sunt un adevărat pericol pentru sănătatea lor. Pufuleţii tradiţionali reprezintă o adevărată bombă atomică pentu rinichi, din cauza conţinutului mare de sare. În alimentaţia copiilor sub un an, sarea nici nu are ce să căuta. Prin urmare cu atât mai puţin pufuleţii săraţi. Însă nici în cazul celor mai mari nu sunt indicaţi, pentru că sarea poate duce la diverse afecţiuni cum ar fi hipertensiunea arterială şi pentru că sarea adăugată în alimentaţia copilului suprasolicită rinichii ducând la diverse afecţiuni ale acestora sau producând dezechilibre în organism. Nu este suficient să îi “scuturaţi bine” cum am mai auzit, că astfel le îndepărtaţi excesul de sare. Sarea este conţinută în compoziţia acestora, scrie a1.ro.