
Provocările întâlnite la accesarea serviciilor alternative de îngrijire a copiilor în Republica Moldova, discutate la Parlament
Provocările întâlnite în implementarea Legii cu privire la serviciile alternative de îngrijire a copiilor, dar și posibilitățile de îmbunătățire a legislației au fost discutate la audierile publice organizate de Comisia protecție socială, sănătate și familie. La eveniment au participat deputați, reprezentanți ai Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, ai autorităților publice centrale, ai instituțiilor educaționale, ai organizațiilor internaționale, parteneri de dezvoltare și membri ai societății civile.
Deputata Marina Morozova, vicepreședintă a Comisiei protecție socială, sănătate și familie, coautoare a Legii cu privire la serviciile alternative de îngrijire a copiilor, a exprimat mulțumiri partenerilor de dezvoltare și societății civile pentru propunerile înaintate la elaborarea legislației și pentru implicare în implementarea acesteia. Deputata a trecut în revistă principale acțiuni întreprinse de autorități. „Am depus eforturi pentru a crea condiții moderne de dezvoltare a copiilor, iar părinților le-am oferit posibilitatea de a îmbina viața profesională cu cea personală. Actualmente, avem deschise peste 40 de grupe de creșă pentru copii de 2-3 ani, iar peste 100 de grădinițe au fost renovate în ultimii ani. Guvernul a alocat, în acest sens, 40 milioane de lei”, a menționat Marina Morozova.
De menționat că Legea cu privire la serviciile alternative de îngrijire a copiilor reglementează organizarea și funcționarea a trei tipuri de servicii alternative: servicii organizate de angajator la locul de muncă, servicii individualizate prestate la domiciliul copilului și servicii de tip familial la domiciliul îngrijitorului, pentru maximum cinci copii. Pe parcursul a doi ani de la intrarea în vigoare a legii au fost întreprinse mai multe măsuri pentru beneficiari. Printre acestea se numără dezvoltarea unui sistem informațional pentru înregistrarea prestatorilor de servicii https://serviciialternative.gov.md/. De asemenea, Parlamentul a efectuat unele modificări legislative pentru a facilita prestarea serviciilor alternative. Acestea vizează eliminarea limitării valabilității patentei pentru îngrijitori, permițând continuitatea activității fără reînnoiri frecvente, extinderea posibilității încheierii de contracte civile pentru prestarea serviciilor, reducând barierele administrative, introducerea stimulentelor fiscale pentru angajatori și părinți etc.
Totodată, au fost lansate programe de susținere și promovare, precum Programul Național pentru servicii de îngrijire a copiilor pentru anii 2023-2026, elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și proiectul-pilot pentru susținerea a două întreprinderi care implementează servicii de îngrijire la locul de muncă, lansat de Confederația Națională a Patronatului, în parteneriat cu OIM și Fondul ONU pentru Populație. În același timp, Legea cu privire la serviciile alternative de îngrijire a copiilor a fost integrată în Programul „Familia”, care include măsuri precum majorarea indemnizației unice la nașterea copilului, extinderea indemnizației lunare pentru creșterea copilului până la 2 ani și flexibilitatea programului de muncă pentru părinți ș.a.
În Raportul „Bariere în accesarea serviciilor alternative de îngrijire a copiilor în Republica Moldova”, elaborat și prezentat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare au fost enumerate câteva probleme întâlnite în procesul de implementare a legislației existente. În rezultatul unei analize mai ample, s-au constatat unele probleme ce țin de costurile mari privind înființarea serviciilor alternative de îngrijire a copiilor de tip familial, accesul limitat la oportunitățile de calificare în domeniu, lipsa unor mecanisme care să încurajeze parteneriatele între autoritățile publice locale și angajatori pentru dezvoltarea serviciilor alternative.
Ca urmare a audierilor, au fost înaintate propuneri de perfecționare a cadrului legal și de adaptare a acestuia la nevoile presatorilor de servicii de îngrijire a copiilor.