
Uniforme pentru toți asistenții sociali comunitari din țară și automobile noi pentru dezvoltarea serviciilor de protecție a victimelor traficului de ființe umane și a victimelor violenței
2.000 de uniforme pentru toți asistenții sociali comunitari din cadrul Agențiilor și Structurilor Teritoriale de Asistență Socială (ATAS și STAS), precum și două automobile noi pentru Centrul de asistență și protecție a victimelor și potențialelor victime ale traficului de ființe umane și Centrul Maternal „ProFamilia” din Căușeni, care oferă asistență complexă victimelor violenței în familie au fost transferate astăzi, pentru dezvoltarea serviciilor de protecție a victimelor traficului de ființe umane și a victimelor violenței.
„Obiectivul nostru în reforma RESTART a fost să avem un sistem de asistență socială pe potriva nevoilor copiilor și familiilor care se află în situații de risc și situații dificile. Acest lucru este absolut imposibil de realizat dacă nu avem grijă să investim în prima linie, în oamenii minunați, asistenții sociali comunitari și specialiștii în domeniul protecției copilului. Ei sunt fenomenalii colegi din prima linie, sunt profesioniștii cu empatia, curajul și integritatea la plus infinit. În fiecare zi, ei se luptă pentru interesele celor mai vulnerabili din comunitățile noastre. Ambiția mea ca și ministru este ca atunci când un asistent social comunitar, un specialist în domeniul protecției copilului, un lucrător social, merge pe drum în comunitate, toată comunitatea să știe cu mândrie că acesta este un supererou, un specialist, o persoană care se luptă în fiecare zi pentru cei mai vulnerabili”, a menționat Alexei Buzu, Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale.
Inițiativa este susținută de UNFPA, cu sprijinul financiar al Guvernului Regatului Unit, și contribuie la realizarea unui punct de reper semnificativ în consolidarea serviciilor de combatere a violenței în bază de gen în Republica Moldova. Investițiile au loc în cadrul reformei „RESTART”, care și-a propus să reconfigureze modul în care serviciile ajung la cele mai vulnerabile persoane, în special femeile și fetele din comunitățile locale și cele de refugiați.
„UNFPA este mândru să fie alături de fiecare asistentă și asistent social comunitar din Republica Moldova și să sprijine activ reforma RESTART și eforturile de combatere a violenței în bază de gen. Prin oferirea uniformelor distinctive, dorim să contribuim la recunoașterea publică a muncii voastre esențiale în comunități. De asemenea, cele două autovehicule donate vor facilita intervențiile rapide și eficiente, ajutându-vă să fiți mai aproape de femeile și familiile acestora, aflate în situații vulnerabile. Suntem recunoscători Guvernului Regatului Unit, partenerul nostru strategic, pentru sprijinul acordat în construirea unei Moldove fără violență”, a declarat Karina Nersesyan, Reprezentanta UNFPA în Moldova.
Valoarea totală a donației depășește 2,2 milioane lei și are scopul de a întări capacitățile specialiștilor și specialistelor care intervin în cazuri de violență în bază de gen în comunitățile din toată țara.
„Vă mulțumesc pentru această oportunitate de a avea și noi un automobil bine dotat și nou pentru a facilita activitatea noastră mult mai operativ și calitativ. Și un mare mulțumesc din numele beneficiarelor pe care le asistăm zi de zi, victime ale violenței în familie, victime ale traficului de ființe umane. Acest automobil este o dovadă a susținerii sistemului social și a acelor persoane care au nimerit în situații foarte dificile. Activăm în continuare cu dedicație pentru a oferi sprijin pentru familii și a elimina din societatea noastră traficul de ființe umane și violența în familie”, a subliniat Liuba Todica, Directoarea Centrul de asistență și protecție a victimelor și potențialelor victime ale traficului de ființe umane din Chișinău.
Asistența oferită de UNFPA face parte dintr-un demers mai amplu de a asigura condiții mai bune pentru specialiștii din domeniul violenței în familie și reabilitării victimelor infracțiunilor și pentru persoanele care beneficiază de serviciile acestora.
„Astăzi celebrăm una dintre cele mai importante valori ale societății – familia. Este nucleul esențial al vieții noastre unde învățăm ce este iubirea, respectul și sprijinul reciproc. Misiunea Centrului nostru este de a proteja familia, de construi legături, și de a acorda suport și sprijin femeilor și copiilor ce au trecut prin experiențe dificile. Vă mulțumim foarte mult pentru că ați ales să fiți alături de noi în această misiune importantă, unde familia este centrul preocupărilor noastre și, să nu uităm că atunci când sprijinim o femeie – ajutăm un copil, și atunci când ajutăm un copil – construim o societate sănătoasă și echitabilă”, a mai adăugat Cristina Ciubuc, Directoarea Centrului Maternal Pro-Familia din Căușeni, care oferă asistență complexă victimelor violenței în familie.
Cele 2.000 de uniforme distinctive vor contribui la recunoașterea publică a asistenților sociali comunitari, oferindu-le vizibilitate și sprijin în intervenții. Cele 2 vehicule vor facilita mobilitatea echipelor din centrele de sprijin, îmbunătățind accesul victimelor traficului de ființe umane și a victimelor violenței la servicii esențiale, în special în zonele rurale și mai izolate.
„Vreau să-mi exprim recunoștința față de susținerea oferită asistenților sociali comunitari și pentru dezvoltarea sistemului social. În ultima perioadă, Ministerul a investit considerabil în sprijinul activității noastre, lucru ce ne oferă mai multă motivație și capacitatea de a răspunde eficient nevoilor din comunitate. Vesta primită astăzi nu este doar o piesă vestimentară, ci un simbol al vizibilității noastre în comunitate. Să o purtăm cu demnitate și să rămânem mereu aproape de cei care au nevoie de noi”, a spus Natalia Frunză, Asistentă Socială Comunitară din s. Trifești, STAS Rezina.
„Asistența socială este o profesie foarte frumoasă, noi suntem în același timp și avocați, și profesori, și educatori, ceea ce ne motivează. Suntem persoana din teritoriu care identifică, înțelege, evaluează și propune soluții. Ne bucurăm că profesia de asistent social contribuie la dezvoltarea comunității și intervine atunci când sunt necazuri. Mulțumim Ministerului pentru susținerea pe care ne-o oferă: numai prin greutăți spre stele”, a menționat Tatiana Coșciug, Asistentă Socială Comunitară din s. Badiceni, STAS Soroca.
În contextul parcursului Republicii Moldova spre integrarea europeană, UNFPA, în parteneriat strategic cu Guvernul Regatului Unit, își intensifică eforturile pentru consolidarea sistemului de protecție socială, aliniat standardelor Uniunii Europene. Aceste acțiuni vizează în mod direct îmbunătățirea serviciilor de prevenire, intervenție și protecție împotriva tuturor formelor de violență în bază de gen, asigurând sprijin demn și eficient pentru femei și fete, inclusiv din rândul comunităților de refugiați.
Reforma „RESTART” și-a propus să îmbunătățească guvernanța și transparența în sistemul de asistență socială și să asigure accesul uniform și echitabil al populației vulnerabile la servicii sociale de calitate. Asistența socială trebuie uniformizată pe tot teritoriul Republici Moldova, astfel încât să existe servicii calitative și suficiente în toate raioanele și pentru toate categoriile de beneficiari din rândul populației vulnerabile, în special pentru copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi și victime ale violenței și ale traficului uman.