
Analist politic: Electoratul românesc dintre Prut și Nistru este folosit în ecuațiile electorale românești pentru schimbarea trendurilor politice
Urmare a rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale din România, comentatorul politic Victor Nichituș a menționat: „e cu semnul întrebării dacă la Cotroceni va apare, sau nu, oficiul prezidențial pentru relațiile cu Republica Moldova. Mi-ar place să apară. Altfel, e cu ghinion. 42,15% din numărul total de voturile cetățenilor români cu domiciliul în Republica Moldova s-au dus către primarul Bucureștiul – Nicușor Dan. Vorba mai veche a lui KWI atunci când a fost întrebat de ce alți profesori nu au putut să își cumpere case din banii făcuți pe meditații – Ghinion”.
Potrivit spuselor sale, George Simion a acumulat 17,49 % din voturi, locul trei după Crin Antonescu, candidatul care a fost susținut de actuala majoritate care deține puterea la București. Din punctul meu de vedere, creșterea simpatiei electorale față de Simion s-a datorat schimbării discursului referitor la teritoriul dintre Prut și Nistru, unul mult mai nuanțat decât în vremurile lui de „haiducie”.
„Voturile din Basarabia pentru Nicușor Dan au fost acumulate de acesta ca urmare a sprijinului discret oferit de către echipa PAS care, în public a declarat că îl sprijină pe Antonescu dar, prin comunicări interne, și-au îndemnat simpatizanții să-l voteze pe primarul Bucureștiului. Există voci care afirmă că acest comportament nu ar fi tocmai „kosher” și că el ar fi fost sugerat de forțe politice din afara statului român. Probabil așa o fi – am lăsat acest condițional optativ pentru că nu am date concrete. Am în schimb tabloul cronologic al acțiunilor echipei conduse de Maia Sandu și personal ale domniei sale: în decembrie 2024 șefa moldovean a apărut într-un clip video în care invita basarabenii să o voteze pe Elena Lasconi, chiar dacă anterior PAS își declara susținerea pentru președintele PNL -Nicolae Ionel Ciucă. Atunci, spre surprinderea multora, Lasconi a ajuns în turul doi alături de Călin Georgescu; în 4 mai, la fel, tot spre surprinderea multora, candidatul sprijinit de Maia Sandu a ajuns în turul doi”, a mai scris el.
Victor Nichituș a amintit că a sugerat, „într-un text mai vechi că electoratul românesc dintre Prut și Nistru este folosit în ecuațiile electorale românești pentru schimbarea trendurilor politice care domină în Țară. (Am scris cu literă mare, pentru Țara e doar una și e românească)”.
„Îmi amintesc foarte bine că aceeași schimbare de trend politic a mai fost făcută de basarabeni. Votul lor l-a salvat pe Traian Băsescu de vreo două/trei ori și chiar a făcut posibilă trecerea PMP-ului în Parlamentul de la București. În ciuda celor care în Țară se săturaseră până la gât de politicile lui Petrov.
Cel mai probabil, în cele două săptămâni care urmează până la turul doi al prezidențialelor românești, îl vom vedea pe fostul președinte al României, Traian Băsescu, în vizită în Republica Moldova pentru a-i îndemna pe basarabeni să vină în număr mare la turul doi de scrutin pentru a-l susține pe Nicușor Dan. Băsescu are încă foarte mulți simpatizanți între Prut și Nistru deci, nu cred într-o creștere radicală a simpatiei basarabenilor pentru George Simion”, a mai notat jurnalistul.
Totodată, Victor Nichituș a spus că „evident, instituția prezidențială de la Chișinău l-ar prefera pe Nicușor Dan în calitate de locatar al Palatului Cotroceni. Simion la Cotroceni ar însemna o altă abordare a României față de Republica Moldova, una mai pragmatică și mai țintită concret către problemele cu care se confruntă românismul basarabean, adică sufocarea lui de către putere”.