
Activitatea CNA săptămâna trecută
Centrul Național Anticorupție (CNA) raportează mai multe activități, în ultimele două săptămâni, pe componenta de combatere și prevenire a corupției. Mai multe percheziții și rețineri au fost operate de subdiviziunile Centrului, dar și sechestre au fost aplicate de CNA în dosare de corupție, spălare de bani, escrocherii etc.
Mai exact, Centrul și procurorii au anunțat cercetarea penală a unui fost primar al satului Taraclia de Salcie din raionul Cahul și unui om de afaceri pentru prejudicierea bugetului de stat cu peste 630 de mii de lei. Aceștia ar fi falsificat și prezentat către Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) documente privind pagubele cauzate de secetă pentru anii 2022-2023, încasând ilegal peste jumătate de milion de lei. Într-un alt caz, o femeie din capitală este cercetată pentru trafic de influență pentru pretinderea a 3000 de euro pentru un permis de conducere. Într-un alt caz de rezonanță cercetat de ofițerii anticorupție, un fost director al Centrului de adăpost pentru animale fără stăpân din mun. Bălți a fost reținut pentru cauzarea unui prejudiciu de peste 360 de mii de lei bugetului municipal. Acesta ar fi calculat pe numele complicilor plăți salariale, care au fost angajați fictiv în cadrul întreprinderii și nu s-au prezentat niciodată la locul de muncă.
În perioada raportată, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat mai multe sentințe în dosarele investigate de CNA. Astfel, în primul caz 3 persoane au fost recunoscute vinovate de comiterea infracțiunilor de trafic de influență, corupere activă și corupere pasivă. În cel de-al doilea caz în care doi bărbați sunt învinuiți de prezentarea cu bună-știință a declarației mincinoase în cadrul unui proces penal, instanța a dispus în privința unuia dintre aceștia o pedeapsă cu închisoare pe un termen de 2 ani, iar cel de-al doilea a fost condamnat la 1 an și 6 luni de închisoare. Menționăm că la moment, 8 persoane, vizate în dosarele Centrului, sunt arestate și deținute în instituțiile penitenciare din mun. Chișinău și Bălți.
În aceeași perioadă, Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a CNA anunță aplicarea sechestrelor pe bunuri ilicite în valoare de circa 7 milioane de lei. Acestea au fost indisponibilizate în baza delegațiilor Direcției Generale Urmărire Penală a CNA, Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF) al MAI, Procuraturii Hîncești, Procuraturii Cantemir, Inspectoratului General al Poliției (IGP) al MAI. 40 de bunuri au fost indisponibilizate în dosare de delapidare a averii străine, spălare de bani, corupere pasivă, abuz de putere, organizarea migrației ilegale și escrocherie. Tot săptămâna trecută, la solicitarea procurorilor PCCOCS, prin colaborarea Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale a CNA, în privința a 15 membri din Chișinău și Cahul ai unui grup criminal organizat, învinuiți de contrabandă și spălare de bani, au fost aplicate sechestre în valoare de peste 23.500.000 lei pe casele, terenurile și mașinile acestora și rudelor lor interpuse.
Pe domeniul de prevenire a corupției, Direcția legislație a finalizat și a remis autorilor 25 de rapoarte de expertiză și 3 avize pe marginea unor proiecte de acte normative, săptămâna trecută. CNA notifică realizarea a 4 analize operaționale, recepționarea a 27 de apeluri la linia națională anticorupție și înregistrarea a 2285 de materiale în cancelaria Centrului.