
Vlad Batrîncea s-a întâlnit cu delegația ODIHR
Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, președintele fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vlad Batrîncea, s-a întâlnit astăzi cu membrii delegației Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR), aflați în vizită în Republica Moldova la invitația vicepreședintelui. La întâlnire a participat și vicepreședintele Comisiei juridice pentru numiri și imunități, deputatul BCS Radu Mudreac.
În cadrul discuțiilor au fost abordate aspecte legate de respectarea drepturilor omului în perioada preelectorală. S-a discutat, în special, despre anumite aspecte ale campaniei electorale din 2024, precum și despre prevederile controversate ale proiectului de lege nr. 381 „Cu privire la combaterea corupției electorale”, care provoacă îngrijorări serioase din partea opoziției.
Vicepreședintele Vlad Batrîncea a mulțumit delegației ODIHR pentru dialogul deschis și pentru atenția acordată poziției forțelor de opoziție. Parlamentarul a amintit că alegerile prezidențiale din 2024 au fost însoțite de o utilizare masivă a resurselor administrative de către partidul de guvernare, de monopolizarea mass-media și de crearea unor condiții inegale pentru candidați — aspecte semnalate și de experții ODIHR.
”Totodată, proiectul de lege „Cu privire la combaterea corupției electorale”, elaborat de partidul de guvernare, nu rezolvă problema corupției electorale. Mai mult decât atât, documentul încalcă drepturi fundamentale precum libertatea de întrunire și de asociere, limitează posibilitatea partidelor și candidaților de a contesta încălcările în procesul electoral și subminează dreptul la protecție juridică”, a subliniat vicepreședintele Parlamentului RM.
În opinia sa, proiectul de lege permite modificarea arbitrară și netransparentă a componenței organelor electorale, precum și contravine recomandărilor internaționale privind inadmisibilitatea modificării legislației electorale în anul alegerilor. „La alegerile parlamentare din 2025, toți trebuie să beneficieze de condiții egale”, a declarat Vlad Batrîncea.
Vicepreședintele Comisiei juridice pentru numiri și imunități, Radu Mudreac, a atras atenția asupra faptului că proiectul de lege încalcă dreptul constituțional al cetățenilor de a alege și de a fi aleși. Deputatul a menționat că modificarea privind finanțarea campaniei electorale creează premise pentru finanțarea partidului de guvernare de către agenți economici afiliați.
Potrivit parlamentarului, majoritatea membrilor CEC acționează în interesul unei singure formațiuni politice, iar extinderea atribuțiilor președintelui CEC, inclusiv posibilitatea de a respinge apelurile în mod unilateral, reprezintă o amenințare la adresa corectitudinii procesului electoral.
„Condamnăm corupția electorală, dar responsabilitatea pentru aceasta trebuie să fie individuală, nu colectivă, așa cum prevede amendamentul ce vizează succesorii partidelor declarate neconstituționale. Noi pledăm pentru o democrație autentică”, a subliniat Radu Mudreac.
La finalul întâlnirii, părțile și-au exprimat disponibilitatea de a continua dialogul pentru a asigura corectitudinea și transparența procesului electoral din Republica Moldova.