(FOTO) Progres în reabilitarea râului Botna

(FOTO) Progres în reabilitarea râului Botna

Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, a efectuat o vizită în teren pentru a inspecta modul în care progresează lucrările de decolmatare a râului Botna, pe segmentul orașului Căușeni.

În prezent, este în desfășurare etapa a doua a proiectului, care presupune lucrări pe o distanță de 21 km în zona orașului Căușeni și a localităților Zaim, Cîrnățeni, Plop-Știubei, Chircăiești. De asemenea, Administrația Națională „Apele Moldovei” planifică să decolmateze încă 50 de km de râu în următorii ani. Astfel, conform proiectului actual, râul va fi decolmatat pe o lungime de peste 70 km.

Este pentru prima dată când acest râu se decolmatează pe o lungime atât de mare. Proiectul are drept scop prevenirea inundațiilor, îmbunătățirea scurgerii naturale a apei și protejarea ecosistemului din bazinul hidrografic al râului Botna.

Reamintim că anul trecut au fost finalizate lucrările din prima etapă a proiectului, care au constat în curățarea și adâncirea a 6 km din albia râului Botna, în perimetrul satului Chițcani, raionul Căușeni.

,,Astfel de acțiuni sunt foarte importante pentru Minister, pentru că ne ajută să prevenim colmatarea râurilor, poate chiar și dispariția lor. Totodată, prin curățarea și întreținerea râurilor reducem riscul de inundații, care pot afecta locuințele și terenurile agricole. Un râu curat și bine gestionat ajută la refacerea echilibrului natural al apei, oferă un mediu mai bun pentru biodiversitate și sprijină direct agricultura, printr-o mai bună gestionare a resurselor de apă. Ne angajăm să continuăm aceste eforturi pentru un mediu sănătos, agricultură durabilă și o viață mai bună pentru toți locuitorii din regiunea Căușeni”, a declarat ministrul Sergiu Lazarencu.

Proiectul este desfășurat  de către Administrația Națională „Apele Moldovei” și face parte dintr-un efort coordonat de valorificare durabilă a resurselor de apă din Republica Moldova. Pe lângă lucrările hidrotehnice, proiectul prevede și plantarea fâșiilor forestiere de-a lungul râului, măsură esențială pentru stabilizarea malurilor, reducerea eroziunii și crearea unor coridoare ecologice care vor contribui la refacerea biodiversității.

Ministerul Mediului își reafirmă angajamentul ferm pentru protejarea mediului înconjurător, prin susținerea și implementarea proiectelor care contribuie la o gestionare durabilă a resurselor naturale ale Republicii Moldova.

Share