
CUB: Dezvăluirile Veronicăi Drăgălin sunt grave
Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) califică drept extrem de grave dezvăluirile recente ale fostei șefe a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, cu privire la presupusul „șantaj cu informații compromițătoare” asupra a cel puțin 40 de judecători activi din sistemul judiciar al Republicii Moldova.
„Mai mult decât atât, utilizarea acestor informații în cadrul procesului de vetting/pre-vetting, pentru a obține decizii favorabile, compromite credibilitatea autorilor reformei justiției. Potrivit fostei procuror-șef, Domniei sale “i s-au solicitat liste cu persoane loiale”, ceea ce aruncă o umbră asupra obiectivității și meritocrației în procesul de evaluare, desfășurat sub supravegherea unor comisii speciale, neprevăzute de Constituție.
CUB consideră că aceste fapte denotă o imixtiune în actul justiției și subminează independența sistemului judecătoresc. Numirea unor persoane în funcții-cheie la CSM pe criterii politice trebuie urgent revizuită. Solicităm ca persoanele vizate să-și depună demisia din proprie inițiativă ori să fie retrași din funcții pentru a permite o resetare reală a sistemului.
Asistăm, din păcate, la un scenariu tot mai clar de (re)capturare a justiției, care include – desființarea procuraturilor specializate și crearea unei mega-structuri “PACO”, marginalizarea magistraților neloiali, ca Veronica Dragalin, scandaluri uriașe legate de amnistii dubioase și ingerințe directe în activitatea altor magistrați” – se spune într-o declarație a partidului.
CUB cere Procurorului General să inițieze de urgență o anchetă completă asupra dezvăluirilor făcute de Veronica Dragalin și audierea tuturor persoanelor suspectate de intervenții abuzive – inclusiv foști oficiali cu responsabilități directe in procesul de vetting: Sergiu Litvinenco, Iulian Rusu, Eugen Rurac și alții.
„În actualele circumstanțe, avem dreptul moral de a cere partenerilor externi un audit european independent al fondurilor alocate în ultimii patru ani pentru reforma justiției și o monitorizare strictă a modului în care au fost utilizați banii contribuabililor europeni și americani. Cetățenii Moldovei și partenerii de dezvoltare merită transparență și responsabilitate.
Coaliția pentru Unitate și Bunăstare își exprimă profunda îngrijorare față de direcția greșită în care alunecă reforma justiției și cere crearea unui nou consens public și politic asupra priorităților reale. Este timpul să fie stopate experimentele periculoase și să fie restabilită încrederea cetățenilor în justiția Republicii Moldova”, a conchis CUB.