
Raportul de executare a fondurilor asigurării medicale obligatorii a fost aprobat de Consiliul de administrație al CNAM
Consiliul de administraţie al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM) a aprobat raportul privind executarea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (AOAM) pentru anul 2024.
Directorul general al CNAM, Ion Dodon, a prezentat o analiză detaliată a modului în care au fost gestionate fondurile respective, specificând că veniturile acumulate au depășit 15 miliarde 928 de milioane de lei. În comparație cu 2023, suma veniturilor s-a majorat cu 1,3 miliarde de lei sau cu 9,3%.
Cheltuielile fondurilor AOAM pe anul 2024 au fost executate în sumă de aproape 15 miliarde 850 de milioane de lei, cu peste 15% mai mult în comparație cu anul precedent.
Ponderea majoră (98,7%) în totalul cheltuielilor fondurilor AOAM în perioada de raportare o deține fondul de bază destinat achitării serviciilor medicale și farmaceutice, în conformitate cu contractele încheiate cu prestatorii de astfel de servicii.
Principalele acțiuni ce țin de executarea fondurilor AOAM pentru 2024 se referă la majorarea volumelor de servicii medicale contractate, extinderea listei de medicamente compensate, majorarea numărului de intervenții (operații de cataractă, protezare a articulațiilor mari, cardiochirurgie etc.) în cadrul programelor speciale în asistența medicală spitalicească.
O realizare importantă a CNAM în anul 2024 ține de lansarea Sistemului informațional automatizat „eRețeta pentru medicamente și dispozitive medicale compensate”. Rețeta electronică a simplificat procesul de prescriere și eliberare a produselor farmaceutice compensate și, respectiv, a facilitat accesul cetățenilor la acestea. Anul trecut, fiecare a treia persoană din Republica Moldova a beneficiat de preparate compensate.
În comparație cu anul precedent, ponderea persoanelor asigurate angajate a înregistrat o ușoară scădere. Pe de altă parte, numărul persoanelor asigurate de Guvern, dar și al celor care se asigură în mod individual a crescut semnificativ, în special în cazul celor din urmă, unde s-a înregistrat o creștere de circa o treime.
Cheltuielile efectuate în anul 2024 din fondul măsurilor de profilaxie au depășit 43 de milioane de lei. Acestea au fost direcționate pentru realizarea măsurilor de reducere a riscurilor de îmbolnăvire, inclusiv prin imunizări, efectuarea examinărilor profilactice (screening) în scopul depistării precoce a îmbolnăvirilor, alte activități de profilaxie, acceptate pentru finanțare în bază de proiecte.
Prestatorii publici de servicii medicale au beneficiat anul trecut de investiții substanțiale în infrastructură. Din fondul de dezvoltare și modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale, CNAM a alocat pe bază de concurs cca 49 de milioane de lei către 40 de instituții medico-sanitare. Astfel, compania a contribuit la modernizarea spațiilor, eficientizarea energetică a edificiilor, la reducerea costurilor pentru energie și la îmbunătățirea condițiilor de muncă și de tratament.
Raportul privind executarea fondurilor AOAM pentru anul 2024 urmează a fi prezentat Guvernului spre aprobare.
În cadrul aceleiași ședințe, membrii Consiliului de administrație al CNAM au luat act de raportul privind încadrarea în primul trimestru al anului în sistemul AOAM a persoanelor fizice și a prestatorilor de servicii medicale şi farmaceutice, precum şi de rezultatele evaluării şi monitorizării prestatorilor contractaţi. Totodată, au fost aprobate modificări la devizul de venituri și cheltuieli al fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul curent.