Registrul Vitivinicol va fi creat în Republica Moldova
Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) împreună cu Agenția Cehă pentru Dezvoltare (CzDA) au semnat un memorandum privind elaborarea softului pentru crearea Registrului vitivinicol (RVV). Inițiativa este susținută de Proiectul de Competitivitate USAID, partenerul strategic al ONVV.
Potrivit MAIA, prin crearea Registrului vitivinicol, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare și Oficiul Național al Viei și Vinului intenționează să creeze condițiile favorabile pentru a spori calitatea materiei prime și a vinului îmbuteliat, mărind astfel competitivitatea acestor produse pe piața internă și externă.
Informațiile solicitate a fi înregistrate în RVV sunt cele referitoare la amplasarea parcelei vinicole, suprafața acesteia, precum și vinăria unde se procesează strugurii. Elaborarea programului IT pentru registru, ce constituie prima parte a proiectului, se va desfășura în perioada decembrie 2015 – decembrie 2016 și va fi implementată de către compania cehă „Tender systems” s.r.o. cu suportul financiar al Agenției Cehe pentru Dezvoltare (CzDA).
De la începutul lunii decembrie curent, proprietarii de parcele viticole și companiile vitivinicole din Moldova beneficiază de asistență gratuită pentru înregistrarea în RVV. Consultanții Agenției Naționale de Dezvoltare Rurală ACSA vor oferi suportul necesar pentru completarea cererilor de înregistrare a parcelelor vinicole. Aceștia au fost instruiți de către experții ONVV și ai Agenției Naționale de Dezvoltare Rurală (ACSA) în cadrul a 50 de seminare organizate pe parcursul anului 2015, cu participarea reprezentanților primăriilor, a inginerilor cadastrali și a viticultorilor.
Înregistrarea viticultorilor și vinificatorilor în Registrului vitivinicol va fi obligatorie, excepție făcând agricultorii care utilizează strugurii doar pentru consum propriu, fără a-i comercializa. Cei care nu se vor înscrie în Registrul vitivinicole riscă să le fie aplicate sancțiuni administrative, să nu poată obține orice tip de subvenții din fondurile subvenționării de stat și chiar să fie în imposibilitate de a-și comercializa strugurii destinați fabricării vinurilor.
Perioada de implementare a proiectului RVV va fi de 24 de luni, urmând să se încheie în ianuarie 2017. Implementarea acestuia va costa peste un milion de dolari, iar banii pentru realizare sunt oferiți de Agenția Cehă pentru Dezvoltare (CzDA) şi USAID.
Mihaela Rotari
Share