
Promo-LEX: Ședința Parlamentului din această săptămână a fost marcată prin modificarea ordinii de zi în proporție de 137%
Ședința plenară a Parlamentului din această săptămână a fost marcată prin faptul că ordinea de zi a fost modificată în proporție de 137%. Acest aspect influențează nefavorabil transparența și previzibilitatea procesului legislativ și poate compromite înțelegerea adecvată a deputaților cu privire la proiectele examinate și votate, iar Promo-LEX a atenționat în repetate rânduri în privința acestei practici.
Și la această ședință, deputații au făcut uz de utilizarea instrumentelor de control parlamentar. Mai exact, un grup de deputați BCS au înaintat o moțiune simplă împotriva politicilor Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Conform prevederilor legale, dezbaterea moțiunii simple va avea loc la data stabilită de Biroul permanent, în termen de 14 zile lucrătoare de la depunere.
Pe parcursul ședinței, care a durat circa două ore și jumătate, deputații au reușit să examineze și să voteze 11 proiecte de lege. Șase dintre ele au vizat domeniul economie, două – agricultură și industrie alimentară, iar trei dintre acestea – cooperarea internațională.
În mod tradițional, deputații au examinat unele proiecte de acte normative fără a respecta transparența decizională. Aceasta a fost afectată prin faptul că nu au fost publicate, în cazul a trei proiecte de lege, a actelor aferente proiectelor. Mai exact nu au fost solicitate/acordate/publicate : avizul Direcției General Juridice (2); avizul Guvernului (1); expertiza anticorupție (2); avize ale instituțiilor de stat (MF, ANTA); avizele comisiilor permanente (2). La fel, nu a fost respectat termenul prevăzut pentru prezentarea recomandărilor părților interesate în cazul a două proiecte de lege de pe ordinea de zi. Termenul dintre înregistrarea proiectului și examinarea și votarea în prima lectură a fost mai mic de 10 zile lucrătoare (termen prevăzut de Legea nr. 239/2008 pentru prezentarea recomandărilor părților interesate).
La această ședință deputații au continuat practica de a vota unele proiecte în consens. Cel puțin patru proiecte din domeniul economiei și agriculturii au fost votate în consens de către deputații majorității și opoziției parlamentare.