România reconfirmă sprijinul acordat Republicii Moldova și Ucrainei în procesul de aderare la Uniunea Europeană

România reconfirmă sprijinul acordat Republicii Moldova și Ucrainei în procesul de aderare la Uniunea Europeană

România reconfirmă sprijinul acordat Republicii Moldova și Ucrainei în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Acest lucru este stipulat în Rezoluția adoptată în cadrul ședinței comune a comisiilor parlamentare juridice din Republica Moldova, România și Ucraina, desfășurată în perioada 14 – 15 februarie, în județul Maramureș, România.

În document sunt stipulate eforturile autorităților din Republica Moldova și Ucraina de îndeplinire a agendei de reforme stabilite de UE și se menționează că deschiderea formală a negocierilor de aderare confirmă progresele înregistrate. Totodată, Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări din Senatul României sprijină continuarea reformelor care au drept scop promovarea statului de drept, a drepturilor și valorilor fundamentale.

De asemenea, semnatarii Rezoluției condamnă acțiunile hibride din partea altor state, care vizează subminarea instituțiilor democratice, precum și războiul de agresiune purtat de Federația Rusă. În context, este reafirmat sprijinul pentru restabilirea păcii juste și durabile, respectând independența politică, suveranitatea și integritatea Ucrainei în granițele recunoscute la nivel internațional.

Rezoluția a fost semnată de președinta Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlamentul Republicii Moldova, Veronica Roșca, președintele Comisiei juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări din Senatul României, Ion-Cristinel Rujan, președintele Comisiei pentru cultură și media din Senatul României, Cristian-Augustin Niculescu-Țâgârlaș, președintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României, Titus Corlățean, și președintele Comitetului pentru politică juridică din Rada Supremă a Ucrainei, Denys Maslov.

Ședința comună desfășurată în județul Maramureș, România, a reunit membrii Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlamentul Republicii Moldova, ai Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări a Senatului României și ai Comitetului pentru politică juridică din Rada Supremă a Ucrainei. Discuțiile s-au axat pe subiecte legate de aderarea la UE și legislația europeană privind știrile false și războiul hibrid.

Share