![Comisia de control al finanțelor publice a examinat raportul de audit la Ministerul Educației și Cercetării pe anul 2023](http://oficial.md/wp-content/uploads/2025/02/IMG_1136-750x430.jpg)
Comisia de control al finanțelor publice a examinat raportul de audit la Ministerul Educației și Cercetării pe anul 2023
Membrii Comisiei de control al finanțelor publice au audiat, la ședința de astăzi, raportul de audit asupra rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Educației și Cercetării încheiate la 31 decembrie 2023.
Documentul conține informații referitoare la executarea bugetului pe anul 2023, veniturile și cheltuielile, bilanțul contabil etc. Urmare a audierii rapoartelor, Curtea de Conturi a emis o opinie de rezervă, fiind subliniate anumite deficiențe și neconformități în gestionarea finanțelor publice. Curtea de Conturi a constatat că nu a fost asigurată organizarea evidenței contabile corecte a operațiunilor economice destinate generalizării informației privind valoarea bunurilor transmise în gestiune și cu drept de proprietate către instituțiile publice în care ministerul deține calitatea de fondator. De asemenea, nu au fost recunoscute și înregistrate ca active nemateriale Standardele de calificare pe diferite domenii de studii, elaborate în cadrul proiectului „Învățământ superior”. Valoarea activelor nemateriale a fost subevaluată, iar a cheltuielilor – supraevaluată cu 22 milioane de lei.
O altă neconformitate constatată ține de darea în exploatare a obiectivelor în curs de execuție, care în realitate sunt exploatate de mulți ani în procesul educațional. În aceeași ordine de idei, în raport se menționează că Centrul Republican pentru Copii și Tineret „Artico” nu a efectuat reevaluarea a patru terenuri în valoare de 3,4 milioane de lei, în vederea ajustării valorii contabile a acestora la datele din extrasele cadastrale. Un alt caz de diminuare a valorii terenului a fost constatat și la Școala Sportivă Specializată de Lupte „Andrei Doga” din Chișinău.
Raportul de audit se referă și la tergiversarea preluării de către Ministerul Educației și Cercetării de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a calității de fondator la opt instituții publice la autogestiune (colegii și centre de excelență), valoarea patrimoniului acestora constituind 457,3 milioane de lei. Pe parcursul anului trecut, au fost semnate documentele în vederea preluării calității de fondator la trei din cele opt instituții de învățământ.
Tot astăzi, membrii Comisiei au examinat și raportul de audit al conformității asupra utilizării resurselor financiare de către Ministerul Educației și Cercetării pentru implementarea unor programe finanțate din bugetul de stat în anul 2023.
În cadrul misiunii de audit s-a constatat că au fost admise anumite carențe și neconformități. Printre acestea sunt: abateri de la cadrul normativ în realizarea comenzii de stat privind pregătirea specialiștilor conform nevoilor pieței muncii; nereguli în determinarea costului-standard per elev/student, reieșind din cheltuielile reale suportate de instituții; MEC nu a respectat pe deplin Planul de acțiuni pentru implementarea Programului național privind învățarea limbii române pentru anul 2023. Alte neconformități vizează subvenționarea federațiilor de sport, fiind constatată lipsa unui proces de control a cheltuielilor raportate de federațiile sportive și alocarea neregulamentară a mijloacelor bugetare. În perioada de raportare, unor federații de sport le-au fost alocate mijloace bugetare în sumă de 19,4 milioane de lei. De asemenea, nu au fost întreprinse măsuri privind clarificarea datoriei Comitetului Național Olimpic și Sportiv, în sumă de 5 milioane de lei, care reprezintă mijloacele bugetare alocate de minister pentru programe sportive, dar care au rămas nevalidate din anul 2019.
Au mai fost constatate neconformități privind subvenționarea Programului de granturi pentru organizațiile de tineret. În raport se menționează că nu au fost respectate criteriile de selectare a proiectelor, fiind finanțat un proiect neeligibil, în valoare de 0,3 milioane de lei, beneficiarii căruia nu au fost tinerii, după cum prevede cadrul normativ.
Rapoartele de audit au fost remise spre informare, examinare și implementare a recomandărilor Parlamentului, Președintelui Republicii Moldova, Guvernului și Ministerului Finanțelor, Agenției Proprietății Publice și Ministerului Educației și Cercetării.
Misiunea de audit public extern a fost realizată în conformitate cu Programul activității de audit a Curții de Conturi pe anii 2023 și 2024.