![Piaţa construcţiilor în regiune şi situaţia din Republica Moldova](http://oficial.md/wp-content/uploads/2023/05/godea1.jpg)
Piaţa construcţiilor în regiune şi situaţia din Republica Moldova
O scurtă analiză a informaţiilor publicate de mai multe surse deschise mi-a permis să fac unele concluzii despre situaţia de pe piaţa construcţiilor din ţările din regiune şi să o raportez la situaţia pe care o avem în Republica Moldova. Iar în rândurile de mai jos aş vrea să scot în evidenţă câteva gânduri, care sper să ofere o privire de ansamblu asupra situaţiei reale legate de piaţa construcţiilor.
În România, situaţia pare destul de bună, chiar dacă tot mai mulţi experţi cred că anul 2025 va fi mai slab decât precedenţii doi ani. Bursa.ro scria ceva mai devreme că piaţa construcţiilor din România a înregistrat maxime istorice în ultimii doi ani, însă 2025 se anunţă a fi un an provocator, pe fondul modificărilor fiscale şi întârzierilor în implementarea reformelor pentru accesarea fondurilor europene. La rândul său, AVG Constech constată că piaţa construcţiilor din România se află pe un trend ascendent, cu perspective solide de creştere. Investiţiile susţinute de fondurile europene şi naţionale, împreună cu cererea robustă de pe piaţa rezidenţială, vor continua să alimenteze această expansiune. Totodată, sursa menţionează că sectorul construcţiilor trebuie să navigheze cu atenţie în contextul fluctuaţiilor preţurilor şi al costurilor în creştere pentru a menţine acest ritm de dezvoltare. Şi altă sursă credibilă – Arena Construcţiilor – anticipează că România va continua să înregistreze o creştere a sectorului construcţiilor în termeni reali, chiar dacă aceasta ar putea fi modestă. Toate aceste informaţii permit de concluzionat că piaţa construcţiilor din România va urma şi în 2025 un trend ascendent.
Şi piaţa construcţiilor din Bulgaria se anticipează că va urma un trend ascendent. Producţia totală în sectorul construcţiilor din Bulgaria este estimată să crească în medie cu 3,3% până în 2026. Analiza pe subsectoare arată că rezidenţialul îşi va pierde din avânt, însă acest lucru va fi compensat de o performanţă mai dinamică în construcţiile nerezidenţiale și inginereşti.
În Turcia, politica monetară a Băncii Centrale a avut două efecte asupra domeniului construcţiilor: scăderi reale mari ale costurilor de construcţie şi, de asemenea, ale preţurilor locuinţelor. Arena Construcţiilor notează că vânzările de locuinţe cresc pe măsură ce preţurile reale scad, iar finanţarea se bazează pe capital propriu, deoarece creditele ipotecare au devenit inaccesibile din cauza dobânzilor ridicate. Oricum, perspectivele acestei pieţe pentru 2025 arată destul de bune.
În Ucraina, ca urmare a războiului, sectorul construcţiilor se confruntă cu dificultăţi economice, resurse limitate, pierderi uriaşe de clădiri, creşterea preţurilor materialelor de construcţie, lipsa muncitorilor calificaţi şi acces limitat la finanţare. Sursa menţionată ceva mai devreme notează că, totodată, portofoliul de proiecte publice de investiţii, aprobat de Guvernul Ucrainei, include 750 de proiecte mari de reconstrucţie, cu un cost total de aproximativ 2,36 trilioane hrivne, în timp ce bugetul de stat prevede 256,1 miliarde hrivne pentru proiectele publice în 2025. Aceasta va impulsiona serios piaţa construcţiilor.
Despre problemele cu care se confruntă piaţa construcţiilor din Republica Moldova (de la cele ce ţin de logistică, care determină creşterea preţurilor materialelor de construcţie, şi până la insuficienţa forţei de muncă şi reducerea continuă a numărului de autorizaţii de construire eliberate), eu am scris de nenumărate ori şi nu cred că e cazul să mă repet în acest context. Dar, totuşi, un accent se impune şi el reiese din noua Anchetă de conjunctură, pe care a făcut-o publică recent Biroul Naţional de Statistică. Conform opiniei managerilor din domeniu, în activitatea de construcţii în trimestrul I 2025 va fi o scădere moderată a situaţiei economice (sold conjunctural -15%), a veniturilor din vânzări (sold conjunctural -10%) şi a numărului de salariaţi (sold conjunctural -8%). Totodată, se anticipează o creştere moderată a preţurilor lucrărilor de construcţii (sold conjunctural +7%). Reieşind din experienţa anilor precedenţi, eu cred că aceeaşi situaţie va fi pe durata întregului an.
Cu alte cuvinte, în timp ce ţările din regiune urmează un trend ascendent pe piaţa construcţiilor, inclusiv perspective pozitive se prevăd chiar şi în Ucraina, ţară aflată în război, la noi situaţia continuă să fie destul de tristă. Asta e…