Febră tifoidă formă gravă depistată la un cetățean străin, revenit din Nigeria

Febră tifoidă formă gravă depistată la un cetățean străin, revenit din Nigeria

În perioada 15.01.25-03.02.25, în cadrul IMSP SCBI „Toma Ciorbă”, a fost spitalizat un pacient în vârstă de 20 de ani, cetățean străin, cu diagnosticul: febră tifoidă, formă gravă.

Diagnosticul a fost confirmat pe baza datelor clinico-evolutive ale maladiei (debut treptat, cu astenie generală, creștere gradată a febrei în fiecare zi, cefalee, dureri abdominale, diaree persistentă), epidemiologice (recent revenit în țară după o deplasare de 26 de zile în Nigeria) și de laborator (identificarea Salmonella typhi în sânge).

Pacientului i s-a administrat tratament etiotrop, simptomatic și suportiv. Datorită inițierii precoce a tratamentului etiologic țintit conform rezultatelor de laborator (antibiogramă), precum și monitorizării riguroase, pacientul a fost externat în stare satisfăcătoare, fără sechele.

Febra tifoidă este o boală infecțioasă severă, specifică omului, cu transmitere fecal-orală (prin consumul de apă și produse alimentare contaminate cu mase fecale sau urină provenind de la bolnavi sau purtători ai Salmonella typhi), manifestată clinic prin afectare poliorganică. Netratată prompt, poate provoca complicații severe, cu evoluție fatală. Este răspândită preponderent în zonele rurale ale țărilor în curs de dezvoltare, fiind endemică în Asia, Africa și America de Sud.

Febra tifoidă se tratează cu antibiotice, dar, în ultima perioadă, se înregistrează tulpini ale bacteriei Salmonella typhi ce au dezvoltat rezistență la unul sau mai multe tipuri de antibiotice. Maladia poate fi prevenită prin vaccinare, în special pentru persoanele care călătoresc sau locuiesc în zone cu risc crescut de îmbolnăvire. De asemenea, un rol important în prevenirea bolii îl reprezintă respectarea regulilor esențiale de igienă personală și a alimentelor, evitarea consumului de apă și alimente de proveniență nesigură.

În Republica Moldova, ultimul caz de febră tifoidă a fost raportat în 2019, fiind tot un caz de import, la o persoană revenită din Irak.

Share