Domeniul oncologic din țara noastră – în modernizare continuă

Domeniul oncologic din țara noastră – în modernizare continuă

În ultimele decenii, se constată o creștere a indicilor morbidității şi mortalității prin cancer în mai multe ţări, inclusiv în Republica Moldova. Anual, la nivel național, sunt înregistrate circa 10.000 de cazuri de tumori maligne. Astfel, tumorile ocupă locul doi printre principalele cauze de deces dintre bolile netransmisibile, constituind 12,6% din mortalitatea generală.

În acest context, una dintre prioritățile Ministerului Sănătății este reducerea morbidității și mortalității prin cancer, dezvoltând domeniul oncologic din țara noastră. Drept urmare, a fost aprobat Planul de acțiuni pentru anii 2024-2025 privind implementarea Programului național de control al cancerului pentru anii 2016-2025.

Planul prevede fortificarea serviciilor de diagnosticare precoce a pacienților cu maladii oncologice, asigurarea accesului universal la servicii de tratament şi îngrijire continuă, actualizarea și extinderea listei naționale de medicamente oncologice esenţiale, dezvoltarea serviciilor paliative şi a celor de reabilitare pentru pacienţii oncologici și asigurarea accesului echitabil.

În ultimii ani, au fost înregistrate progrese în depistarea precoce a cancerului, prin extinderea centrelor regionale pentru screeningul cancerului mamar la Bălți, Cahul și Chișinău și crearea Centrului de referință la Institutul Oncologic. De asemenea, au fost implementate programe descentralizate de screening colorectal și au fost fortificate capacitățile de diagnostic precoce pentru cancerul cervical, colorectal și mamar. Mai mult, au fost instituite noi centre regionale pentru screeningul cancerului cervical și colorectal și 12 unități de colposcopie au devenit funcționale pe teritoriul republicii.

În ultimii trei ani, Ministerul Sănătății, cu ajutorul partenerilor externi, a dotat Institutul Oncologic cu echipament de ultimă generație, care contribuie la diagnosticarea precoce a cancerului și la îmbunătățirea calității tratamentului: accelerator linear, care dispune de tehnologii avansate, inclusiv un sistem interactiv de ghidare pentru operatori, asigurând astfel un control riguros al tratamentului, instalații de mamografie digitală cu tomosinteză, care ajută medicii în detectarea tumorilor de sân și în determinarea cu precizie a dimensiunii și formei și localizarea acestora, analizator automat de tip Flowcitometru Navios EX, esențial pentru diagnosticarea hemopatiilor maligne și evaluarea răspunsului la tratament, aparat de brahiterapie 3D de ultimă generație, care permite administrarea precisă a dozelor de radiații, protejând țesuturile sănătoase, tomograf computerizat, rezonanță magnetică nucleară 3 Tesla, mamograf, două aparate de radiografie digitală, ultrasonografe, aparat pentru anestezie, monitoare pentru funcții vitale, analizatoare pentru aprecierea echilibrului acido-bazic, video laringoscoape, video bronhoscoape, dispozitiv portabil de ultrasunete cu sondă liniară, dispozitive portabile de ultrasunet pediatrice și pentru adulți, ultrasunete pentru depistarea cancerului, aparate de dializă acută, generator electric, stație de producere a oxigenului, mese de operații, lămpi pentru săli de operație, brancarde moderne, troleuri de resuscitare, paturi medicale etc.

Prin intermediul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, au fost contractate servicii medicale de înaltă performanță pentru pacienții asigurați, incluzând tomografie computerizată, rezonanță magnetică nucleară, colonoscopie, endoscopie, investigații de laborator, medicină nucleară și imagistică medicală.

Recent, la Institutul Oncologic, a fost deschis primul Serviciu diagnostic și tratament hibrid în oncologie, dotat cu echipament de ultimă generație pentru diagnosticarea cu precizie a formelor grave de cancer, localizate la nivelul toracelui și tractului digestiv superior, și tratarea maladiilor oncologice pulmonare și digestive.

În lunile ce urmează, în cadrul aceleiași instituții, va fi dat în exploatare complexul radioterapeutic cu două acceleratoare liniare și un sistem de brahiterapie, care va asigura un acces extins al pacienților la proceduri avansate de radioterapie.

Accesul pacienților la servicii de sănătate a fost extins semnificativ, inclusiv prin asigurarea cu medicamente esențiale și tehnologii de diagnostic și tratament de înaltă calitate. De asemenea, s-a îmbunătățit accesul la servicii multidisciplinare de îngrijiri paliative, iar publicul și prestatorii de servicii de sănătate au fost informați activ despre prevenirea și controlul cancerului.

Modernizarea domeniului oncologic continuă.

Share