Procuror anticorupție suspendat, cu cheltuieli de peste 6 mln. lei în 6 ani – trimis în judecată pentru îmbogățire ilicită

Procuror anticorupție suspendat, cu cheltuieli de peste 6 mln. lei în 6 ani – trimis în judecată pentru îmbogățire ilicită

Mai exact, potrivit procurorilor PCCOCS, persoana care în acea perioadă lucrase un timp la Procuratura Generală apoi la Procuratura Anticorupție, a acumulat bunuri și bani în valoare de peste 4.900.000 lei. Potrivit procurorului învinuit – suspendat din funcție în 2023 de Consiliul Superior al Procurorilor, la solicitarea Procurorului General interimar din 2022 – veniturile s-ar baza pe salariu, indemnizații, vânzarea apartamentului și a două mașini, precum și aproape 250.000 lei din donații la evenimente de familie.

Totuși, în cadrul urmăririi penale, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) în scopul verificării declarațiilor procurorului învinuit, a constatat că chiar dacă persoana a contractat inclusiv credite bancare, cheltuielile acesteia au depășit suma de 6.500.000 lei. Totodată, în cadrul investigațiilor, procurorii au mai constatat faptul că persoana ar fi deținut (personal, prin rude, precum și alte persoane) apartamente în Chișinău și automobil. Așadar, urmare a investigațiilor financiare paralele efectuate de angajații ARBI la solicitarea procurorilor, acuzatorii de stat ai PCCOCS au trimis spre examinare Judecătoriei Chișinău (sediul Buiucani) dosarul penal de învinuire a procurorului anticorupție suspendat pentru îmbogățire ilicită, după ce au constatat o diferență dintre venituri și cheltuieli de peste 1.500.000 lei, mai exact dintre veniturile declarate anual la Autoritatea Națională de Integritate și veniturile constatate de procurorii PCCOCS pe parcursul urmăririi penale.

Potrivit Codului penal, îmbogățirea ilicită a unei persoane cu funcţie de demnitate publică se pedepsește cu amendă între 400.000 lei și 500.000 lei sau cu închisoare de la 7 la 15 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani. Urmează ca judecătorii să examineze cauza penală în fond, ședința preliminară fiind deja desfășurată. Totuși, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale, persoana inculpată beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Share