Ion Scurtu: Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă majoritatea agenţilor economici este insuficienţa forţei de muncă
„Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă majoritatea agenţilor economici este insuficienţa forţei de muncă. Dacă anterior acesta era un punct forte al Republicii Moldova, luat în calcul de investitori, acum a devenit un punct slab. Se resimte atât insuficienţa forţei de muncă calificate, cât şi a celei necalificate. Şi dacă nu se vor întreprinde acţiuni energice pentru ameliorarea situaţiei de pe piaţa muncii, cred că vom asista la o degradare a situaţiei economice în general, atractivitatea climatului de afaceri din Republica Moldova fiind serios compromisă” – a declarat omul de afaceri Ion Scurtu în cadrul unui interviu pentru Curentul.md.
El a spus că, „o altă mare problemă este insuficienţa de investiţii. Investitorii străini continuă să ocolească Republica Moldova, pornind, în primul rând de la considerente legate de securitate, dar şi luând în calcul faptul că legislaţia noastră şi cadrul normativ sunt confuze pe anumite dimensiuni. Ca să nu mai vorbim deja de problemele existente pe piaţa muncii, la care m-am referit mai devreme. Dar vedem că autorităţile depun eforturi în acest sens, inclusiv liberalizând piaţa muncii”.
„A treia mare problemă este protecţia insuficientă a producătorilor autohtoni. Deseori, aceştia sunt discriminaţi în raport cu importatorii. Iar pentru a asigura o protecţie adecvată producătorilor autohtoni, nu trebuie să inventăm nimic – pur şi simplu trebuie de studiat atent Acordul General pentru Tarife şi Comerţ (GATT), care este baza activităţilor desfăşurate de Organizaţia Mondială a Comerţului. Apropo, până la semnarea Acordului de la Marrakech pe data de 15 aprilie 1994 (dată care e considerată ziua înfiinţării oficiale a OMC), anume GATT a oferit cadrul internaţional necesar bunei colaborări economice şi comerciale între cea mai mare parte a statelor lumii. E important de precizat că articolul XIX din GATT 1994 şi Acordul OMC privind măsurile de salvgardare oferă statelor membre dreptul de a aplica măsuri de salvgardare, iar articolele VI şi XVI din GATT 1994 – măsuri antidumping şi compensatorii. Documentele constituante ale OMC oferă suficiente mecanisme pentru protecţia producătorilor locali. Pur şi simplu, ele trebuie puse în aplicare” – a enumerat businessmanul.
Ion Scurtu a spus că, acestea sunt trei mari probleme, dar, desigur, ele sunt mai multe.