Radu Marian: Nu trebuie sacrificată țara și dezvoltarea economică de dragul energiei ”pidijeaba”
Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Radu Marian a venit cu un comentariu referitor la majorarea tarifelor la resursele energetice.
El a spus că, mulți oameni, pe bună dreptate, sunt îngrijorați de majorarea tarifelor la electricitate – o majorare care vine ca urmare faptului că Gazprom (Kremlin) refuză să-și îndeplinească obligațiile contractuale și să livreze gaze naturale în regiunea transnistreană (și centrala electrică MGRES). În aceste condiții, Guvernul va interveni și va anunța, în cel mai scurt timp, compensații.
“Însă, trebuie să fie foarte clar un lucru, și anume că tarifele mici la resursele energetice nu garantează, în niciun caz, dezvoltarea economică a unei țări/regiuni sau venituri mai mari pentru populație.
Cel mai grăitor exemplu în acest sens este chiar regiunea transnistreană. Chiar și cu resurse energetice aproape gratuite (gaz la 1.5 lei pe metru cub până nu demult), salariul mediu lunar în stânga Nistrului este de aproximativ 6,9 mii de lei, în timp ce în dreapta Nistrului este mai mult decât dublu, depășind 14,3 mii de lei”, a menționat deputatul.
Radu Marian a precizat că, un medic de familie în regiunea transnistreană are un salariu net de aproximativ 6 mii de lei (normă întreagă), în timp ce un medic de familie în dreapta Nistrului are, în medie, un salariu net de 14-15 mii de lei (acesta poate varia în funcție de stagiu și alți factori).
“Un alt exemplu este Rusia, care se „scaldă” în resurse naturale energetice ieftine. Atât de „bine” o duc, încât, în 2025, moldovenii au ajuns din urmă rușii la nivelul salariului mediu, chiar dacă, acum 10 ani, salariul mediu în Rusia era practic de trei ori mai mare decât la noi. Și asta în pofida tuturor problemelor noastre din ultimii 10 ani – frauda bancară, devalorizarea leului în 2014-2015 etc.
Relațiile bune cu vecinii și acordul de comerț liber cu Uniunea Europeană ne-au ajutat infinit mai mult decât orice altceva. Trebuie să continuăm integrarea în Uniunea Europeană ca să avem mai multe oportunități economice.
Da, trebuie să facem tot posibilul să avem resurse energetice la costuri cât mai rezonabile – asta e foarte important. Dar nu trebuie sacrificată țara și dezvoltarea economică de dragul energiei ”pidijeaba” de la ruși. Degradarea economică și socială din stânga Nistrului demonstrează asta”, a mai spus fruntașul PAS.