Ajutoare materiale pentru persoanele cu dizabilităţi socialmente vulnerabile

Ajutoare materiale pentru persoanele cu dizabilităţi socialmente vulnerabile

În ajunul Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Dizabilităţi (3 decembrie 2015), din bugetul de stat au fost alocate 16,525 mln. lei, pentru acordarea ajutoarelor materiale persoanelor cu dizabilităţi socialmente vulnerabile. În total vor beneficia 41 mii de persoane din întreaga ţară, informează Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

Ajutoarele sunt distribuite prin intermediul Fondurilor locale de susţinere socială a populaţiei. Organele de conducere ale Consiliilor de administraţie a Fondurilor sunt cele care stabilesc categoriile, criteriile şi modalitatea de selectare a beneficiarilor, precum şi mărimea ajutoarelor.

Astfel, Fondul republican de susținere socială a populației a recomandat Fondurilor locale să acorde  ajutor material nu mai mic de 400 lei/persoană, iar suma totală (16 mln. lei) va fi distribuită la circa 40 mii de beneficiari din republică.

În mun. Chişinău de ajutoare unice vor beneficia 1000 de persoane: 950 persoane  cu deficienţe de auz, a câte 500 lei, conform listelor prezentate de către filiala teritorială Chişinău a Asociaţiei Surzilor din Republica Moldova şi 50 persoane cu alte tipuri de dizabilitate, membri ai Asociaţiei Obşteşti Societatea persoanelor cu dizabilităţi din municipiul Chişinău, a câte 1000 lei. Iar suma totală alocată persoanelor cu dizabilități din mun. Chișinău constituie 525 mii de lei.

Beneficiarii de ajutoare materiale din municipiul Chişinău vor putea ridica banii de la filialele „Moldinconbank”, iar cei din republică de la Î.S. „Poşta Moldovei”.

Ajutorul material se acordă, de regulă, o singură dată pe parcursul anului în curs, reieşind din disponibilul mijloacelor fondului local. Se admite acordarea repetată în acelaşi an a ajutorului material doar persoanelor, a căror stare materială a fost agravată ulterior de noi circumstanţe imprevizibile precum şi în cadrul realizării programelor cu destinaţie specială.

Doina Secrieru

Share