Opinie: Iniţiativa Partidul „Inima Moldovei”, condus de Irina Vlah, de organizare a unui referendum privind neutralitatea trebuie tratată cu maximă seriozitate şi responsabilitate

Opinie: Iniţiativa Partidul „Inima Moldovei”, condus de Irina Vlah, de organizare a unui referendum privind neutralitatea trebuie tratată cu maximă seriozitate şi responsabilitate

Recent, Partidul Republican „Inima Moldovei”, condus de Irina Vlah, a venit cu iniţiativa organizării unui referendum în problema neutralităţii concomitent cu alegerile parlamentare din 2025. O analiză a acestei iniţiative din diverse puncte de vedere scoate în evidenţă faptul că acest referendum este nu doar necesar, ci şi relevant în contextul situaţiei concrete ce s-a creat în regiunea din care face parte şi Republica Moldova. Despre aceasta scrie Boris Harea, editor al Telex.md. 

El spune că, „după cum evoluează lucrurile, este clar că războiul din Ucraina se va încheia în scurt timp. Cel puţin această concluzie poate fi făcută în baza analizei declaraţiilor unor lideri occidentali, a analiştilor de talie internaţională, dar şi a unor oficiali de la Kiev. Încheierea războiului din ţara vecină, cu siguranţă va presupune şi garanţii de securitate pentru Ucraina. Republica Moldova nu va putea fi parte a acelor garanţii pentru că situaţia noastră nu poate fi comparată cu cea a Ucrainei. În acelaşi timp, şi Moldova va avea nevoie de garanţii, iar cea mai bună modalitate de a le obţine va fi referendumul propus de Partidul Republican „Inima Moldovei””.

„La moment, statutul de neutralitate al Republicii Moldova nu este funcţional, iar unii îl consideră depăşit de timp şi chiar îl contestă. Organizarea unui referendum la această temă, după cum afirmă iniţiatorii lui, va permite de scos în evidenţă faptul că neutralitatea e o opţiune majoritară a poporului Republicii Moldova. Iar aceasta va mandata într-un fel autorităţile să iniţieze demersuri internaţionale în vederea obţinerii garanţiilor de securitate prin recunoaşterea neutralităţii noastre, dat fiind alegerea făcută de cetăţeni. Ca să nu mai vorbim deja de beneficiile pe care Republica Moldova le poate obţine pe intern, inclusiv apariţia premiselor reale pentru soluţionarea problemei transnistrene.

Toate aceste lucruri trebuie să le înţeleagă reprezentanţii clasei politice, dacă cu adevărat sunt cu gândul la ţară, aşa precum spun. Şi eu cred că mulţi dintre ei le înţeleg, însă nu vor face nimic pentru a promova acest referendum. Cel mai probabil se va acţiona aşa cum ne-am obişnuit deja – dacă ideea nu a venit de la mine, trebuie fie ignorată, fie blocată. Dat fiind această situaţie, contează mult ce va face în continuare Irina Vlah şi partidul pe care-l conduce. Dacă se va limita la demersuri către autorităţi, cel mai probabil, iniţiativa va fi blocată şi referendumul nu va fi organizat. Dacă însă se va apela la iniţiativa populară de declanşare a referendumului, atunci autorităţile pur şi simplu vor fi obligate să-l organizeze. Or, ar fi culmea să te opui voinţei exprimate clar de cetăţeni”, a scris editorialistul.

Însă – a remarcat Boris Harea – în paralel cu eforturile depuse în vederea declanşării referendumului, se impune şi o amplă campanie de informare privind beneficiile pe care le implică un statut de neutralitate funcţional. Iar exemple în acest sens avem mai multe, inclusiv în Europa – Austria, Elveţia, Malta, Irlanda. Da, avem şi exemple de state care au aderat recent la NATO, ca o garanţie de securitate mai sigură – Suedia şi Finlanda. Dar, în cazul Republicii Moldova aceasta nu ar fi o soluţie, inclusiv dat fiind specificul pe care-l are ţara noastră.

„Dincolo de aceste reflecţii, e clar că iniţiativa cu care a venit Partidul Republican „Inima Moldovei”, condus de Irina Vlah, trebuie tratată cu maximă seriozitate şi responsabilitate. Pentru că e vorba nu de o simplă iniţiativă politică, ci de un proces care poate aduce beneficii reale ţării pe termen scurt, mediu şi lung”, a mai menționat el.

Share