Planul de acțiuni anticriză în sectorul energiei electrice – aprobat de Guvern. Conține 29 de scenarii de criză!
Guvernul consolidează capacitatea de răspuns a autorităților în fața riscurilor din sectorul electroenergetic prin dezvoltarea unui cadru juridic clar pentru prevenirea și gestionarea crizelor. În acest sens, Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, Regulamentul privind situațiile excepționale în sectorul electroenergetic și Planul de Acțiuni aferent, elaborate de Ministerul Energiei.
Documentul cuprinde 29 de scenarii de criză și măsuri pentru a preveni sau atenua impactul unor posibile situații excepționale în sectorul electroenergetic. Planul detaliază măsuri preventive și de intervenție pentru fiecare scenariu, în funcție de factorul declanșator, cum ar fi lipsa de combustibil, eșecul pieței energiei electrice, atac rău intenționat, vreme extremă etc.
În unul dintre posibilele scenarii, care prevede deficiențe generale de aprovizionare cu combustibili fosili, producătorii, la solicitarea operatorului sistemului de transport (OST), vor asigura creșterea la maximum a capacității de producere disponibile de către producători. De asemenea, vor fi implementate măsuri de reducere sau anulare a capacității comerciale de interconectare licitată, precum și de reducere sau anulare a tranzacțiilor de export notificate. OST va solicita ajutor de urgență de la operatorii de sistem de transport din țările vecine, conform acordurilor bilaterale. Vor fi aplicate normativele de deconectare în trepte și vor fi anulate retragerile din exploatare a echipamentelor din motive de întreținere sau investiție.
Totodată, este prevăzută protejarea consumatorilor prioritari, precum instituțiile medicale, grădinițele și școlile, astfel încât serviciile sociale de importanță majoră să nu fie sistate.
Un alt scenariu, prezentat în Plan, descrie suprasolicitarea rețelelor electrice din cauza utilizării dispozitivelor electrice pentru încălzire. În cazul apariției unui asemenea scenariu, autoritățile vor aplica măsuri de redistribuire a sarcinilor în rețea, consolidarea rețelelor de joasă tensiune și implementarea unor programe de gestionare a cererii. Operatorii sistemelor de distribuție (OSD) vor examina posibilele scenarii de suprasarcini în rețelele electrice de distribuție, provocate de substituirea energiei termice furnizată prin sistemul centralizat cu energie electrică. Vor fi elaborate planuri proprii pentru prevenirea și atenuarea impactului unor asemenea scenarii, cu estimarea efectului asupra rețelelor de distribuție în perioadele de consum maxim și identificarea măsurilor concrete de atenuare. De asemenea, OSD vor analiza gradul de încărcare a rețelelor și vor propune măsuri de consolidare, suplinire a stocurilor de echipamente necesare pentru intervenții și aplicarea măsurilor de criză în funcție de gradul de încărcare, cu posibile limitări temporare sau întreruperi pentru consumatorii non-prioritari.
În cazul afectării infrastructurii de transport a energiei electrice, se vor implementa măsuri de restaurare rapidă a liniilor de transport și redistribuire a fluxurilor energetice în cadrul rețelelor interconectate, inclusiv prin utilizarea capacităților disponibile prin ENTSO-E.
În plus, Planul subliniază importanța cooperării regionale și a integrării în piața energetică europeană. Măsurile coordonate cu țările vecine vor contribui la prevenirea crizelor și la gestionarea eficientă a acestora.
Gestionarea situațiilor de criză va fi asigurată de Ministerul Energiei, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, operatorii de transport și distribuție a energiei electrice, precum și Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova.
Republica Moldova, deși a înregistrat progrese semnificative în sectorul energetic, precum construcția gazoductului Iași-Chișinău, sincronizarea sistemului electroenergetic cu ENTSO-E și inițierea proiectelor de interconexiune cu România, continuă să fie vulnerabilă din punct de vedere electroenergetic. Capacitatea internă de producție acoperă doar 23% din necesarul malului drept, iar 70% din consumul de energie electrică depinde de producerea de la Centrala MGRES. De asemenea, capacitatea tehnică de import garantată prin ENTSO-E este limitată la doar 315 MW, insuficientă pentru a satisface cererea totală. Proiectele de interconexiune în desfășurare, precum liniile de 400 kV Vulcănești-Chișinău și Bălți-Suceava, vor îmbunătăți situația, însă acestea nu vor fi finalizate până la sfârșitul anului 2025.