Măsurile întreprinse de autorități pentru susținerea persoanelor cu dizabilități, discutate la Parlament

Măsurile întreprinse de autorități pentru susținerea persoanelor cu dizabilități, discutate la Parlament

Măsurile întreprinse de autorități în vederea susținerii persoanelor cu dizabilități din țara noastră au fost discutate la Parlament, în cadrul unei mese rotunde. Evenimentul cu genericul „Protecția socială a persoanelor cu dizabilități, actualități, provocări și perspective”,  organizat pe platforma Comisiei protecției socială, sănătate și familie în contextul Zilei internaționale a persoanelor cu dizabilități, a întrunit deputați, reprezentanți ai autorităților publice centrale, ai partenerilor de dezvoltare, ai organizațiilor neguvernamentale și ai altor instituții din domeniu.

În debutul ședinței, vicepreședinta Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Marina Morozova, a punctat principalele acțiuni întreprinse de autorități pentru a sprijini persoanele cu dizabilități și a promova incluziunea socială a acestora. „Autoritățile, împreună cu partenerii de dezvoltare continuă să depună eforturi pentru a asigura participarea activă a persoanelor cu dizabilități în toate domeniile vieții, promovând principiul a nu lăsa pe nimeni în urmă”, a spus Marina Morozova. Deputata a mai menționat că a fost ajustată legislația în domeniu, iar pe platforma Comisiei de profil a fost creat Consiliul național pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, format din opt grupuri repartizate pe domenii, care se întrunesc sistematic pentru a dezbate problemele existente și a identifica soluții pentru persoanele cu dizabilități.

Pe durata evenimentului, s-a remarcat faptul că prin reforma „Restart” și cu suportul partenerilor externi, ai organizațiilor neguvernamentale s-au întreprins acțiuni benefice pentru persoanele cu dizabilități. Astfel, au fost reanimate echipele mobile și s-au extins până la 33, în diferite raioane ale țării. S-a mărit și numărul de asistenți personali, atingând cifra de 8500. La etapa actuală, în țară există aproximativ 900 de specialiști în protecția drepturilor copilului.

În Republica Moldova sunt 160 000 de persoane cu dizabilități, dintre care 11 400 de copii. Aceștia  beneficiază de prestații de asistență socială, circa 100 000 de persoane primesc pensie de dizabilitate, iar 60 000 primesc alocații de stat. Copiii, de asemenea, sunt beneficiari de alocații sociale de stat și alocații pentru îngrijire. Totodată, statul acordă compensații pentru servicii de transport unor categorii de persoane cu dizabilități. Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, urmează a fi întreprinse și alte acțiuni. O prioritate a statului ține de extinderea Centrelor de intervenție timpurie.

Cu suportul partenerilor externi s-a efectuat screening audiologic la peste 14 000 de copii nou-născuți, 11 dintre care au fost depistați cu probleme auditive și luați la evidență. S-a efectuat și screening oftalmologic, iar o bună parte dintre cetățeni au beneficiat de dispozitive asistive de ajutor vizual și corecție optică.

Share