Curtea de Conturi a prezentat în plenul Parlamentului Rapoartele anuale de audit și Rapoartele de activitate pentru anii 2022-2023

Curtea de Conturi a prezentat în plenul Parlamentului Rapoartele anuale de audit și Rapoartele de activitate pentru anii 2022-2023

Tatiana Șevciuc, Președinta Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM), la data de 28 noiembrie curent, a prezentat în plenul Parlamentului cele mai relevante constatări cuprinse în Rapoartele anuale de audit ale Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) pentru anii 2022-2023 și Rapoartele de activitate pentru anii 2022-2023.

Rapoartele includ informații esențiale despre modul în care instituțiile statului au gestionat resursele financiare publice, au administrat patrimoniul public, au implementat sistemele de control intern și și-au îndeplinit responsabilitățile pentru a asigura conformitatea cu disciplina bugetar-fiscală.

Președinta CCRM a subliniat că în perioada 2022-2023, Curtea de Conturi a efectuat 80 de misiuni de audit, dintre care 43 de misiuni de audit financiar, 29 de audit al conformității, 6 misiuni de audit al performanței și 2 misiuni de follow-up.

Activitatea de audit s-a axat pe identificarea neregulilor și a posibilelor fraude în administrarea resurselor publice. Astfel, materialele rezultate din 21 de misiuni de audit au fost transmise organelor de drept, fiind inițiate cinci cauze penale, iar alte 11 rapoarte se află în proces de examinare.

Printre subiectele prezentate în rapoartele privind administrarea și întrebuințarea resurselor financiare publice și a patrimoniului public pentru anii 2022-2023 se regăsesc: managementul finanțelor publice, gestiunea patrimoniului public, inclusiv procesul de investiții, sectorul agricol, sectorul social și medical, audierea rapoartelor anuale ale Guvernului privind executarea bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat și a fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală, audierea situațiilor financiare consolidate ale ministerelor etc.

În cadrul sesiunii plenare, Parlamentul a prezentat o serie de recomandări pentru mai multe instituții publice, vizând implementarea integrală a recomandărilor Curții de Conturi, îmbunătățirea disciplinei financiare, întreprinderea acțiunilor pentru realizarea evaluării și înregistrării drepturilor patrimoniale asupra bunurilor imobile proprietate publică, etc.

La rândul său, Curtea de Conturi își propune să sporească impactul activității de audit prin consolidarea capacităților instituționale, să asigure și în continuare misiuni de audit de înaltă calitate, să contribuie la perfecționarea competențelor profesionale ale auditorilor în realizarea misiunilor de audit al performanței, să monitorizeze implementarea de către entitățile auditate a recomandărilor oferite în cadrul rapoartelor de audit, etc.

De menționat că, Rapoartele auditorului extern privind situațiile financiare ale Curții de Conturi pentru 5 ani (2019-2023), prezentate în octombrie 2024, confirmă fidelitatea și performanța financiară a Curții de Conturi. Pentru toți acești ani, au fost emise opinii fără rezerve, subliniind integritatea și competența instituției.

Share