Moldova va avea un nou cadrul legislativ de reglementare a pregătirii personalului navigant conform directivelor UE

Moldova va avea un nou cadrul legislativ de reglementare a pregătirii personalului navigant conform directivelor UE

Elaborarea cadrul normativ de formare și certificare profesională a personalului navigant pe căi fluviale este pe ultima sută de metri. Noile prevederi legale sunt inovative pentru Moldova și vor permite cetățeniilor moldoveni să navigheze în apele internaționale, dar și vor contribui la dezvoltarea sectorului naval din țară, datorită transpunerii unei serii de directive și regulamente ale UE, parte a acordului de asociere.

Cadrul legislativ pentru formarea și certificarea personalului navigant este elaborat la inițiativa Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și Agenției Navale, cu sprijinul programului USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (MISRA) și urmează să fie definitivat și propus spre aprobare în prima jumătate anului 2025.

Prevederile noului cadru legislativ se referă instruirea, calificarea profesională și certificarea, cu oferirea accesului de a naviga pe diverse căi navigabile interne și internaționale, pentru marinarii și personalul tehnic la bordul navelor. Totodată, prevederile respective vor admite recunoașterea reciprocă a documentelor emise de Republica Moldova în raport cu alte state, inclusiv din spațiul comunitar. De asemenea, implementarea noilor legi va facilita accesul la instruirea și certificarea personalului navigant, inclusiv a cetățenilor din alte state, printre care și Ucraina.

Până în prezent Republica Moldova nu dispune de reglementări complexe în acest domeniu, iar personalul navigant pregătit și certificat în țară poate activa doar pe căile navigabile interne. Acești profesioniști din Republica Moldova au fost formați în mare parte în perioada sovietică, iar după destrămarea imperiului sovietic, în Ucraina sau în Romania. După ce Rusia a inițiat războiul în Ucraina, unde era concentrată activitatea de pregătire profesională și certificare a personalului navigant, formarea profesională a personalului navigant (inclusiv ucrainean) se confruntă cu probleme la nivel de regiune, iată de ce noile reglementări vor ajuta la crearea unui sistem regional de formare profesională în domeniu.

Contextul actual impune Republicii Moldova aderarea la norme europene obligatorii pentru toate statele, iar certificatele de calificare emise conform noilor reglementări vor permite moldovenilor să navigheze pe căi fluviale internaționale. Potrivit experților MISRA, în UE lipsește forța de muncă pentru nave, iar Moldova are o oportunitate extraordinară de a acoperi acest deficit. Prevederile din noul cadru legal ar permite personalului navigant să treacă de pe Nistru pe Dunăre și mai departe, chiar dacă Moldova nu a aderat deocamdată la UE.

Share