La Parlament a fost audiat Raportul de activitate al Agenției Naționale de Prevenire și Combatere a Violenței Împotriva Femeilor și a Violenței în Familie
Raportul de activitate al Agenției Naționale de Prevenire și Combatere a Violenței Împotriva Femeilor și a Violenței în Familie (ANPCV) pentru perioada ianuarie-iunie 2024 a fost audiat astăzi pe Platforma Femeilor Deputate din Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XI-а.
Evenimentul a întrunit deputați, experți ai Consiliului Europei pentru acțiunea împotriva violenței împotriva femeilor și a violenței în familie (GREVIO), reprezentanți ai instituțiilor de stat abilitate în domeniu și ai partenerilor de dezvoltare. Participanții la eveniment au analizat acțiunile întreprinse de ANPCV în prevenirea și combaterea violenței în familie și au discutat măsurile necesare pentru îmbunătățirea protecției victimelor violenței în familie și consolidarea mecanismelor de sprijin și reabilitare a supraviețuitoarelor violenței domestice și de gen.
În raportul de activitate al ANPCV se arată că au fost întreprinse un șir de acțiuni pentru a crește nivelul de conștientizare și prevenire a violenței. Astfel, au fost desfășurate circa 40 de vizite în teritoriu la centre de plasament, servicii de zi, ONG-uri, pentru a analiza situația la nivel național și a înțelege problemele existente. De asemenea, au fost organizate campanii de informare și sensibilizare, incluzând peste o mie de activități de informare cu implicarea a circa 30 mii de persoane. ANPCV a creat și Programul național de prevenire și combatere a violenței, iar una dintre prioritățile instituției pentru anul viitor vizează implementarea la Bălți a programului „Casa femeii”, apartamente tranzitorii pentru femeile victime ale violenței, după ce vor ieși din centrele temporare de plasament. Potrivit datelor din raport, în acest an s-au înregistrat 722 de solicitări la serviciul 112 privind cazurile de violență în familie și 203 apeluri la linia fierbinte.
Prezentă la eveniment, vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman, a făcut referire la hotărârea recentă a Curții Europene a Drepturilor Omului, prin care condamnă Republica Moldova într-un caz de femicid, rezultat din violența în familie, în anul 2018. Vicepreședinta Parlamentului a menționat că lucrurile se schimbă în țara noastră și sunt progrese în ceea ce privește combaterea și prevenirea violenței în familie, remarcând că a fost creată Agenția Națională de Prevenire și Combatere a Violenței Împotriva Femeilor și a Violenței în Familie, a fost constituit Consiliul Național Coordonator, a fost lansată Rețeaua națională de specialiști în protecția victimelor violenței, a fost modificată legislația în domeniu etc. „Avem o punte interinstituțională, avem o voință politică puternică în combaterea acestui flagel, dar, totodată, constatăm că acest fenomen rămâne o realitate dură în Republica Moldova”, a afirmat Doina Gherman.
Evenimentul de astăzi a fost organizat în cadrul campaniei „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen față de femei și fete”, în parteneriat cu UN Women Moldova. Această campanie, desfășurată anual, pledează pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor, iar, în acest an, campania se concentrează pe femicid, cea mai gravă formă de violență.
De menționat că violența împotriva femeilor și fetelor este una dintre cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului în Republica Moldova. Datele statistice recente arată că, în primele nouă luni ale anului 2024, 22 de femei din Moldova au fost ucise de parteneri sau membri ai familiei. Statistica mai ara tă că 73 % dintre femeile cu vârsta peste 15 ani au fost victime ale violenței din partea unui partener, iar 40 % au suferit violență fizică sau sexuală.