Aproape 11,5 mii clădiri publice și blocuri de locuit din Moldova încă se încălzesc cu combustibili fosili, arată datele CNED
Centrul Național pentru Energie Durabilă a identificat 944 de clădiri ale instituțiilor publice care dețin instalații de încălzire pe bază de combustibili fosili (cărbune) sau sobe, având instalații cu o putere totală de cca. 48,7 MW. În același timp, cca. 3575 de clădiri publice și cca. 6942 de blocuri locative sau grupuri de astfel de clădiri dețin (integral sau parțial) instalații de încălzire pe gaze naturale, arată datele colectate de CNED de la reprezentanții administrației publice locale și operatorii sistemelor de distribuție a gazelor naturale.
Datele sunt colectate în contextul eforturilor de a eficientiza consumul de energie în Republica Moldova, având în vedere că peste 50% din consumul final de energie revine sectorului clădiri, [a]iar încălzirea unui metru pătrat costă de două ori mai mult decât în țările Uniunii Europene. Aceasta datorită[b] vechimii fondului de clădiri, dintre care 76% a fost construit în perioada sovietică, atunci când standardele de eficiență energetică nu erau implementate.
Astfel, Republica Moldova s-a angajat să reabiliteze energetic anual câte 1% din suprafața clădirilor din domeniul public al statului în care își desfășoară activitatea autoritățile administrației publice centrale de specialitate, și 3% (203229 m2) din suprafața totală a clădirilor din domeniul public al statului, începând cu 1 ianuarie 2024. În același timp, pentru sectorul locativ a fost lansat Fondul de eficiență energetică în sectorul rezidențial (FEERM) gestionat de către Centrul Național pentru Energie Durabilă, care va investi în reabilitarea energetică a peste jumătate de milion de metri pătrați de spațiu din blocuri de locuit și case individuale.
În acest sens, Ministerul Energiei a elaborat o Strategie de renovare a fondului de clădiri în perioada 2025-2030, care examinează trei opțiuni de reabilitare a clădirilor – simplă, medie și profundă. Măsurile au fost grupate în așa mod încât categoriile pentru renovare ar putea fi implementate în mod consecutiv, în funcție de disponibilitatea surselor financiare.
În același timp, este în proces de elaborare Foaia de parcurs pentru încălzire durabilă, care va propune soluții pentru dezvoltarea sistemului de încălzire în Republica Moldova în mod eficient. Potrivit documentului, 64,4% din gospodării casnice se încălzesc cu sobe și lemne de foc, 18,3% sunt conectate la sisteme centralizate de încălzire, iar sistemele autonome pe gaz, energie electrică, lemn sau cărbune reprezintă sursa de încălzire pentru 16,5% din gospodării.
Numărul total de clădiri conectate la sistemul centralizat de încălzire este de 4411. Pe baza datelor furnizate de Termoelectrica, există 3102 clădiri rezidențiale (inclusiv 2844 blocuri multifamiliale (cca 207.000 apartamente) și 258 case unifamiliale), 487 instituții publice (inclusiv grădinițe, școli, instituții de învățământ superior și instituții medicale etc.) și 821 clădiri comerciale. CET-Nord furnizează energie termică la peste 33 de mii de apartamente, 463 de clădiri comerciale și 43 de clădiri publice.