Liderul CUB: Să vedem dacă propunerile noastre vor fi tratate cu atenție în beneficiul interesului public ori dacă ambiția și hatârul va prevala

Liderul CUB: Să vedem dacă propunerile noastre vor fi tratate cu atenție în beneficiul interesului public ori dacă ambiția și hatârul va prevala

Igor Munteanu, liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), a participat ieri la consultările cu partidele politice – la invitația șefului statului, Maia Sandu. Politicianul a spus că așteaptă să vadă dacă propunerile făcute vor fi tratate cu atenție, dar și că nu va accepta „democrații de fațată”.

Liderul CUB a venit cu unele notițe în privința consultărilor:

„1). Discuțiile au gravitat în jurul luptei contra corupției (electorale) și viteza reformelor. Am așteptat să înțeleg direcția spre care-și dorește președintele nou ales. Am ascultat mai multe opinii, dar nu am avut răbdare să-l ascult pe Nichiforciuc. De ce am participat la consultări? Pentru că a trebuit să spun verde-n ochi cum vedem lucrurile legate de reforma justiției și corupția din alegeri. Poziția CUB este că reformele în justiție sunt blocate urmare a unor improvizații în procesul evaluării, nu doar din cauza rezistenței la schimbare. Batem pasul pe loc și ne amăgim că oficial merge bine.

2). Am insistat că trebuie să învățăm lecția alegerilor din 2024 și a unui referendum tras la limita validării lui, ca vot de protest contra eșecurilor PAS la guvernare, în economie, justiție, sănătate, agricultură, etc. Să lăsăm felicitările și șampania pentru alte timpuri. Azi, guvernul trebuie să salveze populația de pauperizare, învățând lecțiile eșecurilor ca pe conveyer. Noi, la CUB, ne dorim ca puterea să învețe aceste lecții și să putem reduce scindările din societate, polarizarea acută, care poate fi atinsă prin anularea ideilor greșite prin care PAS s-a visat că poate fi ”stat-partid”, ”statul providențial”, blocând orice cooperare pe priorități de dezvoltare cu alte partide pro-UE, ostracizându-le , sfătuiți de niște neică nimeni din diverse companii de consultanță politică. Rezultatele se văd pe față.

3). Consider că depolarizarea este extrem de importantă. UE cere coeziune internă și dialog constant între putere și opoziție din partea statelor în curs de aderare. Și nu există dialog fără respect și încredere. De asta, stimată Dnă Președintă, opriți fermele de troli, opriți mecanismul irațional de a lovi în opoziția autentică, dând vina pe ruși, turci, războaie hibrid și pete pe soare și demonstrați că ne dorim stat de drept, mecanisme transparente de luare a deciziilor, oameni aduși de competență, nu de mâna partidului.

4). Am spus și repet. Ostilitățile electorale s-au încheiat, e timpul să ne pese de depolitizarea CEC, depolitizarea Serviciului PUblic, curățarea guvernului de incompetenți, restabilirea încrederii în justiția independentă, ne-supusă controlului de partid”.

„Am propus Președintei Maia Sandu câteva idei noi –

* un Proiect de lege privind înăsprirea pedepselor contravenționale pentru utilizarea resurselor administrative, semnat de CUB. Proiectul vizează adaptarea Codului Electoral și a Codului contravențional la standardele de prevenire a utilizării abuzive a pozițiilor deținute de partidul aflat la guvernare, a staff-ului, resurselor, agențiilor, ministerelor, bugetelor, în scop electoral. Proiectul a ajuns pe masa Președintei, care are drept de inițiativa legislativă, dacă va găsi puteri să învețe din greșeli. Dacă vorbim de eliminarea corupției și restabilirea ordinii constituționale, atunci să facem lucrurile drept, fără multă bravadă și irascibilitate la alte opinii.

* Am solicitat Președintei RM să ceară instituțiilor din sectorul de ordine și securitate un Raport public asupra acțiunilor și inacțiunilor, care-au permis grupurilor infracționale (SHOR și altele) să ”huzurească” ani la rând, fără a li se închide fluxurile de finanțare ilicită, rețelele de clienți în rețea, și coordonatorii lor regionali”, a spus el.

Totodată, Igor Munteanu a declarat că nu știe dacă a auzit răspunsurile așteptate.

„De dragul adevărului, uneori, sacrifici timp pentru a reduce din fragilitatea acestui stat prost guvernat. Ne dorim ca acesta să semene cât mai mult cu modelul de stat european bine guvernat, în care supremația legii și a ordinii constituționale contează, iar cetățenii sunt respectați. Nu vom accepta ”democrații de fațadă” (Potiomkin) și scuze penibile pentru a renunța la separația puterilor în stat, sau la privarea cetățenilor de dreptul la apărare, la prezumția nevinovăției și la înlocuirea lor cu ”îndulcitori”.

Să vedem dacă propunerile noastre vor fi tratate cu atenție în beneficiul interesului public ori dacă ambiția și hatârul va prevala”, a subliniat el.

Share