Declaraţie: “Democrația nu poate exista atâta timp cât nu avem cetățeni activi”
Marți, 24 noiembrie 2015, dna Corina Fusu, Ministru al Educației, a avut o întrevedere cu delegația Consiliului Europei, formată din Peter Krapf, expert al Consiliului Europei și doamna Oxana Ovcearuc (Ucraina) expert regional al Programului, în cadrul proiectului “Promovarea Educației pentru Drepturile Omului și a Cetățeniei Democratice în Țările Parteneriatului Estic”. Scopul proiectului constă în susținerea integrării și dezvoltării educației pentru drepturile omului și a cetățeniei democratice în cadrul sistemelor educaționale și a curriculei școlare în conformitate cu Carta privind educația pentru cetățenie democratică și educația pentru drepturile omului aprobată de Consiliul Europei.
Participanții la discuție au abordat aspecte ce vizează prioritățile naționale în domeniul educației pentru protecția drepturilor omului și cetățeniei democratice în Republica Moldova; identificarea nevoilor Republicii Moldova în domeniul educației pentru cetățenie democratică și educației pentru drepturile omului; identificarea grupurilor-țintă a conținutului și formatului activităților ulterioare.
Subliniind importanța educației civice într-o societate democrată, Peter Krapf a menționat: “Democrația nu poate exista atâta timp cât nu avem cetățeni activi, iar acest lucru se poate învăța. Studenții trebuie să fie conștienți de drepturile și obligațiile pe care le au. Trebuie să învețe cum să utilizeze și să-și accepte valorile. Democrația, a mai spus reprezentantul Consiliului Uniunii Europene, poate fi învățată în clase și în școli”. Exprimând disponibilitatea Ministerului Educației pentru colaborare și mulțumindu-le reprezentanților Consiliului Europei pentru interesul acordat Republicii Moldova, doamna Corina Fusu a afirmat că „democrația nu întotdeauna este folosită corect, iată de ce e importantă educația în acest sens ‘’
Proiectul se va desfășura pe o perioadă de trei ani, la care care vor participa 6 țări .
Doina Secrieru