20 de pompieri voluntari participă la un curs de formare inițială în domeniul intervenției în situații excepționale

20 de pompieri voluntari participă la un curs de formare inițială în domeniul intervenției în situații excepționale

Douăzeci de pompieri voluntari din raioanele Anenii Noi, Ialoveni, Strășeni, Ștefan Vodă și Căușeni participă la un curs de formare inițială în domeniul intervenției în situații de urgență. Instruirile se desfășoară în perioada 04 – 08 noiembrie 2024 în cadrul Centrului Republican de Instruire al IGSU din localitatea Răzeni, raionul Ialoveni.

Pe parcursul a cinci zile cei 20 de pompieri voluntari beneficiază de formare inițială teoretică și practică din partea a 10 formatori specializați ai IGSU, care le oferă instruiri în vederea dezvoltării abilităților necesare intervențiilor rapide în situații de urgență.

Programul cursului include mai multe tematici, esențiale pentru dezvoltarea capacităților de intervenție ale pompierilor. Astfel, printre subiectele abordate în cadrul acestui curs se enumeră organizarea și funcționarea serviciilor teritoriale de pompieri și salvatori, specificul forțelor și mijloacelor antrenate în intervenții, dar și importanța respectării tehnicii securității la efectuarea misiunilor.

De asemenea, sunt prezentate tematici cu referire la echipamentul individual de protecție, mânuirea utilajelor, autospecialelor, dar și tehnicii de descarcerare.

Un aspect important al cursului îl constituie pregătirea pompierilor în vederea intervenției la lichidarea incendiilor în diverse circumstanțe. Astfel, participanții sunt instruiți să intervină la stingerea flăcărilor în sectorul locativ, combaterea incendiilor de vegetație uscată, în special în condiții de vânt puternic și temperaturi scăzute, dar și în cazuri de insuficiență de apă. Totodată, pompierii învață să aplice metode specifice pentru stingerea incendiilor izbucnite la poduri și acoperișuri, dar și la gropile de gunoi.

Un alt element esențial al instruirii este partea practică, unde participanții achiziționează metode și tehnici de descarcerare și deblocare a persoanelor, utilizarea corectă a accesoriilor și utilajelor pentru descarcerare, precum și gestionarea zonelor de siguranță în timpul intervențiilor.

La finalul cursului, participanții vor primi certificate de calificare, ce le va permite acestora să intervină la lichidarea situațiilor excepționale, sporind nivelul de securitate al comunităților rurale.

Scopul acestui curs este de a pregăti pompierii voluntari să intervină prompt în situații de urgență, până la sosirea echipelor specializate, ceea ce va consolida abilitățile forțelor primare de reacționare.

Instruirile sunt organizate în cadrul proiectului pilot „Consolidarea capacităților de protecție civilă în Republica Moldova”, fiind o colaborare extinsă între IGSU și Solidarity Fund PL, vizând îmbunătățirea capacităților de protecție civilă în Republica Moldova și asigurarea unui răspuns eficient în situații de urgență.

Potrivit IGSU, în perioada ianuarie-octombrie 2024 au fost înregistrate 322 de intervenții ale pompierilor voluntari, care au venit în ajutorul cetățenilor la lichidarea situațiilor excepționale și de risc.

În Republica Moldova, la moment, activează 21 posturi voluntare de pompieri, unde activează circa 165 de pompieri.

Share