Proiecţii de film  #dinBasarabia – la Bucureşti

Proiecţii de film #dinBasarabia – la Bucureşti

Centrul pentru Integrare şi Dezvoltare Prut, cu sprijinul Muzeului Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti organizează, în zilele de  29 noiembrie şi 1 decembrie 2015, programul Film #dinBasarabia. Evenimentul se desfăşoară în cadrul Târgului #dinBasarabia la Bucureşti, organizat cu prilejul Zilei Naţionale a României.

În cadrul evenimentului, publicul din Bucureşti şi din ţară va avea ocazia să urmărească, în premieră, o selecţie de filme reprezentative produse în Republica Moldova, de la începuturi până în prezent. Filmele fac parte din genuri diferite – comedie, dramă sau documentar – şi sunt de scurt şi lung metraj.

Producţiile sunt oferite de Studioul Moldova-Film, TeleRadio Moldova (Telefilm-Chişinău), OWH Studio, Mediana Communication şi regizorul Igor Cobileanski.

Proiecţiile vor avea loc în zilele de 29 noimebrie şi 1 decembrie, la Studioul Horia Bernea de la Muzeul Ţăranului Român (str. Monetăriei nr.3). Intrarea este liberă.

Programul proiecțiilor și descrierea filmelor: 

Film #dinBasarabia

29 noiembrie 2015

 

12.00 – 13.30

  1. Adio, viaţă de holtei, 1989, Moldova-Film, regia Mihai Mihăiescu

Film ecranizat de Moldova-Film în anul 1989, în regia lui Mihai Mihăescu, după povestirea lui Nicolae Esinencu „Roman de Dragoste”. În rolurile principale: Gheorghe Grâu şi Veronica Grigoraş. Acţiunea a fost filmată în satul Lozova din Republica Moldova.

  1. Cine arvoneşte, acela plăteşte, 1989, Telefilm-Chişinău, regia Gheorghe Urschi

Este un film vechi modovenesc, o comedie foarte interesantă din anul 1989, un film cu şi despre nuntă, omenie şi lăcomie.

  1. Saşa, Grişa şi Ion, 2006, Moldova-Film, regia Igor Cobileanski

Este povestea a trei depanatori, trimişi iarna în câmp pentru a repara un cablu. O vodcă baută în pauză face munca lor inutilă. Este un film de scurt metraj filmat la Moldova Film, în regia lui Igor Cobileanski, cu tente de comedie neagră abordat pe planul psihologic al sărăciei şi al regimului comunist prin victimele sale, condamnate la un trai departe de limita decenţei.

  1. Când se stinge lumina, 2006, Europolis Film, regia Igor Cobileanski

Un scurt metraj în regia aceluiaşi Igor Cobileanski, filmul este povestea
membrilor unei formaţii de provincie, care pun între ei un pariu ciudat: un bec băgat în gură poate fi scos la fel de uşor? Pariul devine „molipsitor” pentru întreaga societate.

  1. (Plictis) şi Inspiraţie, 2007, BRIO studio, regia Igor Cobileanski

Un primar plictisit, un adjunct bătrân şi un polişist sunt în 
căutarea inspiraţiei. Inspiraţia e intriga şi poezia, unindu-i pe unii consăteni. Brio Studio, prin mâna regizorală a lui Igor Cobileanski, arată o realitate ciudată, dar normală pentru românii de peste Prut.

 

14.00 – 15.45

1. Rabdă, inimă, şi taci, 2006, Moldova-Film, regia Petru Hadârcă

O comedie de scurt metraj a Moldova-Film despre cât rabdă un barbat de la nevastă. 

  1. Unde dai şi unde crapă, 2006, Moldova-Film, regia Petru Hadârcă

Scurt metraj de 14 minute, comedia spune povestea unui necunoscut care îl roagă pe un dascăl să îl gazduiască în casa sa. Acesta pleacă cu treburi, iar necunoscutul se aruncă la dulapul cu mâncare, spre disperarea nevestei dascălului.

3.  Văleu-văleu, nu turna!, 1991, Telefilm-Chişinău, regia Gheorghe Urschi

Este un film realizat în Republica Moldova în anul 1991, care ia în derâdere hotărârea Partidului Comunist din Uniunea Sovietică de a lupta cu alcoolismul, ca urmare a unui „ucaz” din vara anului 1985. Este o comedie savuroasă, cu participarea renumitului actor şi regizor, Gheorghe Urschi.

 

16.00 – 17.35

  1. Nuntă în Basarabia, 2010, Mediana Communication/OWH Studio, regia Nap Toader

Nuntă în Basarabia este o comedie romantică, coproducţie cinematografică moldoromânoluxemburgheză, în regia lui Nap Toader. Filmul prezintă conflictele apărute în urma interacţiunii dintre nuntaşii din România şi cei din Republica Moldova la o nuntă ce are loc la Chişinău. Filmul a primit premiul special al juriului la Tallinn Black Nights Film Festival şi a fost primit cu aplauze la premierele din capitalele celor două state. 

afis-web (1) program-film

1 DECEMBRIE

 

12.00 – 13.40

  1. Clipa lui Emil Loteanu, 2011, Moldova-Film, regia Octavian Grigoriu

Filmul este un omagiu adus maestrului Emil Loteanu, în semn de recunoştinţă pentru faptul că a adus faima culturii româneşti din Republica Moldova la nivel internaţional. Acesta reuneşte secvenţe din filmele lui Emil Loteanu, precum şi momente de la comemorarea cineastului după plecarea lui în eternitate. Pelicula conţine, de asemenea, interviuri şi recitaluri de poezie. 

14.00 – 15.30

  1. Balada Lemnului, 1975, Moldova-Film, regia Iacob Burghiu

Este un documentar despre meşterii populari, creatori ai instrumentelor muzicale populare.

  1. Vai, sărmana turturică, 1988, Moldova-Film, regia Vlad Druck

Apărut în 1988, „Vai sărmana turturică” este un film care se deosebeşte de altele, cu un subiect simplu, dar extrem de tulburător. Filmul aduce pe ecran soarta cântăreţei de muzică populară, Maria Drăgan, artistă, destinul căreia îşi rupe firul în floarea vieţii. Fără sentimentalism şi detalii întâmplătoare, filmul fixează profunzimea imaginii artistice a personajului, imagini care sugerează meditaţii fundamentale despre viaţă, despre rostul existenţei omului şi ce urmează după plecarea lui în neant.

  1. SĂRMAna de pe Prut, 2011, OWH Studio, regia Leontina Vatamanu

„SĂRMAna de pe Prut”, în regia Leontinei Vatamanu, spune povestea sârmei ghimpate de pe Prut, care are o istorie similară cu destinul Moldovei în perimetrul URSS. A apărut peste noapte, despărţind consângenii de pe cele două maluri ale Prutului ca şi blestematul zid al Berlinului. Ea a trecut nu doar prin ogrăzi, grădini şi cimitire, ea a trecut prin vieţile unor oameni. În cei șaptezeci de ani cât a stat, sârma a cam ruginit, stâlpii au putrezit, iar oamenii au obosit de prezenţa ei. Astăzi n-au rămas decât nişte ghemuri încâlcite de metal şi nişte amintiri care mai înţeapă încă în inimi. 

16.00 – 17.30

  1. Gustul Pâinii, 1966, Moldova-Film, regia Valeriu Gagiu

Este unul dintre cele mai reprezentative filme ale cinematografiei de peste Prut, abordând unul dintre cele mai crunte evenimente ale istoriei: foametea din anii 1946-1947. Este producţia de debut a lui Valeriu Gagiu, la care a semnat regia, dar şi scenografia. Filmul este cutremurător, reuşind să transmită oroarea acelor vremuri. Filmul a fost interzis în perioada sovietică în RASSM, fiind considerat „vicios din punct de vedere ideologic”. În anul 1968 a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul unional de filme de la Leningrad.

 18.00 – 19.40

  1. Te iubesc, Ion şi Doina, 2014, OWH Studio, regia Leontina Vatamanu

O producţie a OWH Studio din 2014, în regia Leontinei Vatamanu, documentarul „Te iubesc, Ion şi Doina” spune povestea vieții și a creației legendarului tandem muzical, Doina şi Ion Aldea-Teodorovici. „Te iubesc, Ion şi Doina” este un film, care dincolo de zborul, creația, curajul și sacrificiile celor doi mari artiști, Doina și Ion Aldea-Teodorovici, cuprinde durerea și zbuciumul basarabenilor, într-o nesfârșită luptă pentru valorile și identitatea națională.

 

Mihaela Rotari

Share