Nighina Azizov: „O aspirație primordială a R. Moldova este ratificarea Convenției Consiliului Europei”

Nighina Azizov: „O aspirație primordială a R. Moldova este ratificarea Convenției Consiliului Europei”

„O aspirație primordială a R. Moldova este ratificarea Convenției Consiliului Europei”. Declarația a fost făcută de viceministrul Nighina Azizov, astăzi, 25 noiembrie curent, în incinta Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei,  în cadrul conferinței de presă ”Violența nu are justificare”. Acest eveniment a dat startul campaniei „16 zile de activism împotriva violenței în baza de gen”. Conferinţa de presă a fost organizată de către Uniunea informală a femeilor care trăiesc cu HIV și Asociaţia ”Inițiativa Pozitivă” în parteneriat cu Ministerul Muncii, Protectiei Sociale si Familiei și cu sprijinul financiar al Rețelei Eurasiatice a Femeilor privind SIDA, UNDP, UN Women și al Centrului PAS.

Scopul acesteia este de a sensibiliza publicul larg privind fenomenul violenței față de femei și fete. La nivel național, campania se desfășoară pentru al 13-lea an consecutiv, cu sloganul „Suntem pentru o viață fără violență în familie!”.

În cadrul conferinței au fost prezentate cifre care vorbesc despre fenomenul violenţei în familie. Astfel, 63% dintre femei s-au confruntat cu cel puțin o formă de violență pe parcursul vieții; 12% dintre femei ai fost supuse tuturor formelor de violență; 40% dintre femei au suportat cel puțin o dată violența fizică din partea partenerului; fiecare a 10-a femeie a fost supusă violenței economice cel puțin o dată pe parcursul vieții; fiecare a 17-a femeie supusă violenței a avut o pierdere de sarcină și 90% din femeile traficate au fost victime ale violenței domestice.

Viceministrul în exerciţiu al muncii, protecției sociale și familiei, Nigina Azizov a reiterat: „O aspirație primordială a R. Moldova este ratificarea Convenției Consiliului Europei(Convenția de la Istanbul) . În acest context a fost elaborat un proiect de lege pentru semnarea Convenției. Totodată, această prerogativă a generat necesitatea de a modifica și completa cadrul normativ actual în domeniul violenței.”

Reprezentantul IGP, Vladimir Cazacov a menţionat că în acest an pentru prima dată a fost înregistrată o descreştere a cazurilor de violenţă în familie înregistrate de către MAI. „Riscurile violenţei pot fi prevenite prin informare şi sensibilizare, or combaterea doar prin sancţionarea nu rezolvă totalmente problema”, a subliniat Vladimir Cazacov.

În acelaşi context, Reprezentanta de țară UN WOMEN în Moldova, Ulziisuren Jamsran, a apreciat anumite progrese în domeniul legislativ, referindu-se şi la importanţa comunicării cu victimele violenţei: „Violența trebuie condamnată, stigmatizarea socială eliminată,în același timp, victimele violenței trebuiesc susținute și protejate.”

În premieră pentru Republica Moldova, femei infectate cu HIV, depășind temerile și stereotipurile atribuite lor, și-au unit eforturile în lupta cu violența față de femei și fete. În rezultatul acestui parteneriat, în contextul alăturării la Campania „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, a fost inițiată campania de informare ”Violența nu are justificare!”. Persoanele infectate cu HIV și care sunt supuse violenței, se confruntă cu dificultăți mari pentru a beneficia de tratament sau acces la îngrijire medicală.

Membra Coaliției Naționale ”Viața fără violență în familie!” Daniela Misail-Nichitin a menţionat şi unele provocări ce implică întreaga societate: “Deși Republica Moldova a înregistrat progrese semnificative atât în plan legislativ, fiind aprobată Legea nr. 45, cât și în plan instituțional – prin instituirea Sistemului Național de Referire, totuşi cadrul instituţional nu este consolidat, ordonanța de urgență uneori nu este o măsură eficientă, iar ordonanța de protecție se aplică cu întârziere în unele cazuri.”

Lidera grupului informal al femeilor care trăiesc cu HIV în Moldova Irina Belevțova şi psihologul Sanda Divirician au prezentat spotul social „Violenţa nu are justificare”, ele fiind şi protagonistele spotului. Femeile care trăiesc cu HIV sunt supuse violenței instituționale, sterilizării forțate și avortului, precum și refuzului în acordarea serviciilor mediale” a accentuat Irina Belevţova.

IMG_5607 IMG_5611

Doina Secrieru

 

Share