Congresul Civic: În R. Moldova au fost create condiții ideale pentru a priva poporul Moldovei de ultimul său drept – dreptul la libertatea de exprimare a voinței

Congresul Civic: În R. Moldova au fost create condiții ideale pentru a priva poporul Moldovei de ultimul său drept – dreptul la libertatea de exprimare a voinței

Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic din Republica Moldova consideră că, actuala putere face totul pentru ca Președintele țării, Maia Sandu, să câștige din primul tur alegerile prezidențiale ce vor avea loc la 20 octombrie.

Într-o conferință de presă, fruntașul formațiunii, Iurie Muntean a spus că, indiferent de rezultatele votului, deja se poate afirma că data de 20 octombrie va deveni un moment de cotitură în istoria țării noastre pentru următorii ani.

„Anume pe 20 octombrie va deveni clar: reușește oare țara noastră și poporul nostru, în sfârșit, să scape de dictatura stupidă și primitivă cu două capete? Va reuși oare să arunce la gunoi tot acest camuflaj în care se erijează tandemul inseparabil format din Maia Sandu și Ilan Șor? Un tandem dintre puterea absolută și banii criminali, al unei puteri foarte incompetente și al foarte multor bani criminali”, a spus Iurie Muntean.

În opinia sa, adevăratele necazuri și nenorociri sunt generate în Moldova de așa-zisa elită locală.

„În țară s-a format o atmosferă otrăvită, în care orice nemulțumire față de puterea Maiei Sandu este imediat etichetată drept produs al propagandei rusești, iar prostia, trădarea și incompetența profesională a Guvernului moldovenesc este explicată prin acțiuni ale unor curatori occidentali rău-voitori. Sistemul hibrid al tandemului Sandu-Șor nu a dus niciodată această luptă demonstrativă și aranjată până la un deznodământ dramatic. În campania prezidențială, Șor s-a bazat doar pe diverși “spoileri”, care, în cele din urmă, acționează în interesul Maiei Sandu. Iar în cazul referendumului, Șor și servitorii săi politici au declanșat o adevărată isterie, chemându-i pe toți la o luptă – mai că totală – împotriva Vestului.

Această criză nu doar asigură prezența necesară pentru farsa pro-europeană organizată de Maia Sandu, ci și transformă această reprezentație ieftină și neconstituțională într-un act legitim”, afirmă politicianul.

Muntean mai spune că sistemul hibrid al puterii încearcă să folosească alegerile prezidențiale din Moldova pentru a-și prelungi existența și pentru a falimenta definitiv independența moldovenească.

„Liderii partidului de guvernământ declară public despre planurile imediate ale puterii: să declanșeze represiuni totale împotriva opoziției, să declare structurile sale ilegale, să împiedice participarea partidelor politice de opoziție la alegerile parlamentare.

Anume în acest scop, puterea și propagandiștii săi încearcă să creeze o atmosferă informațională despre așa-zisa victorie inevitabilă a Maiei Sandu deja din primul tur”, a mai spus el.

În opinia sa, puterea se pregătește aproape deschis pentru falsificarea alegerilor.

„Lipsa unei rezistențe democratice organizate și de amploare, discreditarea opoziției drept agenți străini au creat un mediu confortabil pentru putere, de impunitate absolută pentru orice abuz. Pas cu pas, lună după lună, puterea a eliminat cu tot mai mult curaj și inspirație standardele democratice din Republica Moldova”, afirmă el.

Politicianul a publicat și o listă din 5 puncte întreprinse de putere în ultimii doi ani, care în opinia sa sunt antidemocratice: Uzurparea puterii executive, legislative și judiciare de diverse comisii și consilii; schimbarea perfidă a legislației și procedurilor în favoarea partidului politic de guvernământ; Controlul monopartinic asupra instituțiilor-cheie ale statului. Fuziunea puterilor executive, legislative și judiciare sub controlul partidului de guvernământ; Restrângerea libertății de exprimare; Încălcarea de către partidul de guvernământ a legislației electorale.
Iurie Munteanu mai afirmă că, faptele prezentate indică un singur lucru: PAS, actualul Executiv, SIS și președintele Maia Sandu au creat condiții ideale pentru a priva poporul Moldovei de ultimul său drept – dreptul la libertatea de exprimare a voinței.

„Întreaga pregătire deschisă pentru falsificarea alegerilor a trecut neobservată de opinia publică. Sandu și Șor au umplut spațiul public cu zgomotul inutil al referendumului lor, distrăgând atenția de la cel mai important lucru. În această situație, Partidul Politic ”Congresul Civic” face apel la cetățenii de diverse convingeri politice să nu permită guvernării să-și ducă înșelăciunea până la capăt. Doar un vot masiv împotriva regimului hibrid va deschide, cu adevărat, calea pentru poporul Moldovei spre un prezent modern, dezvoltat și echitabil. Minciuna nu va trece! Dreptul la alegere este sacru!”, a conchis Iurie Muntean.

Share